U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića: 'Ovo je sramota'

Objavljeno:03.07.2022 - 21:10
A A A Times Arial

U Mostaru više nema kuće Predraga Matvejevića, književnika, humanista, borca za ljudska prava i slobodu riječi i misli, čije je djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 svjetska jezika.

Nestala je pod udarcima bagera, a njezini ostaci završili su na nekom od mostarskih deponija. Naime, zadnjih dana lipnja u mahali Cernik, u poznatoj Liska ulici, srušena je kuća u kojoj je odrastao Matvejević (1932. - 2017.).

Poznato je da je od sredine prošlog stoljeća kuća bila u vlasništvu porodice Čović iz Ljutog Doca kraj Širokog Brijega. Posljednji vlasnik Vencel Čović godinama je kuću nudio Gradu Mostaru na otkup, no grad nije imao sluha za takvo što pa je kuća prodana privatnom vlasniku koji ju je na kraju srušio, piše Jutarnji.

Podsjetimo, Centar za mir i međuetničku suradnju Mostar dodijelio je Matvejeviću 2014. nagradu "Mimar mira", a kuću, teško oštećenu u nedavnom ratu, namjeravao urediti kao Rezidencijalnu kuću za pisce i postaviti spomen-ploču u čast Predraga Matvejevića.

Planovi su bili da se u kuću smjesti Matvejevićeva velika biblioteka i rukopisna ostavština. U kandidaturi Mostara za europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024. najavljeno je da će se urediti kao "Mediteranska kuća" jer je Matvejević smjestio Mostar u "srce Mediterana".

Nažalost, Matvejević je u rodnom gradu zaboravljen, možda ga se sjeća pokoji stariji Mostarac, dok mlađe za njega nije briga. Doprinos ovakvom odnosu Mostara i Mostaraca prema Matvejeviću daje i aktualna gradska vlast koja bi po svemu sudeći bila sretnija da Matvejević i Mostar nemaju nikakve veze.

Izvor:Radiosarajevo