Ukrajinski dronovi postaju sve neefikasniji, Rusija pronašla način da ih zaustavi

Svijet
Ukrajinski dronovi postaju sve neefikasniji, Rusija pronašla način da ih zaustavi
.

Ukrajinske bespilotne letelice postaju sve neefikasnije kako Rusija pojačava svoje elektronsko ratovanje i protuzračnu odbranu, piše Business Insider.

U prvim danima rata u Ukrajini, dronovi su se pojavili kao neočekivani uzrok pobjeda Ukrajinaca protiv ruskih snaga.

Priče o uspjehu dominirale su ciklusom vijesti, prikazane na više video klipova široko distribuiranih na društvenim mrežama i prikazivale ukrajinske dronove kako desetkuju haotično rusko napredovanje.

Ukrajinske ad-hoc zračne snage dronova, od malih potrošačkih dronova koji se obično koriste za osmatranje do čuvenih dronova Bayraktar TB2 turskog dizajna, zaslužne su za uništavanje Putinovih tenkova i oklopa.

Ali Rusija je naučila iz poraza u prvim mjesecima invazije. Stručnjaci su za Insider rekli da oružje čudesnih dronova postaje sve neefikasnije jer je Rusija poboljšala svoje odbrambene sisteme i obara i ometa mnoge ukrajinske bespilotne letjelice.

"Ono što se sada dešava je da su rusko elektronsko ratovanje i protuzračna odbrana postali bolje organizovani i bolje opremljeni u poređenju sa ranijim mjesecima rata", rekao je Samjuel Bendet, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme, u Centru za pomorsku analizu.

Ruske snage koriste radare za rano upozoravanje da identifikuju dronove i sisteme za elektronsko ratovanje kako bi ometali i poremetili njihovu komunikaciju, rekao je Bendett.

Oni također koriste različita oružja poput mitraljeza i sistema protivvazdušne odbrane, kao što je raketni sistem Tor, da obaraju dronove.

Nedavni snimci ruskog Ministarstva odbrane tvrdili su da prikazuju sistem elektronskog ratovanja Krasukha-S4 u akciji, kako ruši ukrajinski dron.

Prema Marku Cancianu, analitičaru Centra za strateške i međunarodne studije, Ukrajina je ranije bila u stanju da koristi dronove tako efikasno jer Rusija nije organizovala svoje odbrambene sisteme.

"Dronovi su mogli da odigraju takvu ulogu jer su Rusi bili spori u postavljanju sistema protuzračne odbrane. Sporo su uspostavili kombinovanu operaciju (oklop, pešadija, artiljerija, izviđanje, inženjeri, protuzračna odbrana) koju je zahtijevala njihova doktrina", rekao je on.

Rusija je bolje organizovala i pozicionirala svoju kopnenu protuzračnu odbranu u regionu Donbasa, gde se fokus rata pomjerio.

Ukrajinske snage sada ograničavaju upotrebu dronova jer ih ruske trupe lakše osujećuju, a gubitak dronova može biti skup.

Dok bespilotne letjelice za jednokratnu upotrebu kao što su Switchblade i Phoenix Ghost koštaju po nekoliko hiljada dolara, TB2 dronovi mogu koštati negdje između 1-2 miliona dolara.

Ukrajina je dobila oko 50 dronova TB2 od turske oružane kompanije Baykar od početka ruske invazije. Nemilosrdno efikasni u prvim danima rata, dronove TB2 Rusi su počeli obarati, a ukrajinska vojska smanjuje njihovu upotrebu.

Nedavno su se pojavili izvještaji da SAD planiraju prodati Ukrajini američke dronove General Atomics MQ-1C Grey Eagle , koji imaju veće sposobnosti od TB2.

Međutim, dva neimenovana pilota ukrajinskog ratnog zrakoplovstva izjavila su za The War Zone da se ne zalažu za dronove zbog njihove visoke cijene od 10 miliona dolara svaki, jer će vjerovatno biti oboreni u svojoj prvoj misiji.

Prema Cancianu, ruska protuzračna odbrana je gotovo u potpunosti kratka, a rakete srednjeg dometa i dronovi su posebno ranjivi jer lete nisko i sporo.

"Ukrajinski piloti s kojima sam razgovarao kažu da je zbog toga uloga dronova sada ograničena", rekao je.

Umjesto toga, ukrajinske snage su se zalagale za moderne borbene avione svojih zapadnih saveznika.

Dok ukrajinski dronovi postaju manje efikasni u ovoj novoj fazi rata, Rusija koristi isto toliko, ako ne i više njihovih dronova, posebno za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije, rekao je stručnjak CNA Bendett.

Ne propustite