Žbanić se ogrnula majčinim šalom pa poručila: Kad sam sa ženama Srebrenice osjetim njenu ljubav

Bosna i Hercegovina
Žbanić se ogrnula majčinim šalom pa poručila: Kad sam sa ženama Srebrenice osjetim njenu ljubav
.

Proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić u emotivnoj objavi uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici prisjetila se svoje majke koja je preminula nakon rata u Sarajevu.

Jasmila, koja je prošle godine ponijela i titulu najbolje rediteljice u Evropi te učinila da pomoću njene uspješnice "Quo Vadis, Aida?" cijeli svijet čuje za genocid u Srebrenici, podržala je inicijativu Heroine Srebrenice.

U objavi koju je na društvenim mrežama podijelio Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC), Jasmila je pozirala ogrnuta majčinom maramom, prisjetivši se tako najvažnije osobe u svom životu.

"​Ovo je marama moje mame Alme Žbanić. Umrla je nakon rata u Sarajevu u​ ​kojem je prošla pakao. Kad god sam sa ženama Srebrenice osjetim maminu​ ​ljubav, maminu snagu, mamin odnos prema ljudima", izjavila je Žbanić.

Također, istakla je kako žene Srebrenice šire​ ​majčinsku ljubav, osjećaj za pravdu i svojim hrabrim i mudrim radom čine​ ​ovaj svijet boljim mjestom.

Jasmila je na ovaj način podržala i umjetničku instalaciju "Majčina marama", a koja želi na simboličan način predstaviti marame koje Srebreničanke, ali i ostale žene širom BiH koriste u svakodnevnom životu, te prilikom molitivi i pomena svojih najbližih.

Uvijek kada govori o majkama Srebrenice, Jasmila ističe kako su one njena najveća inspiracija i heroji, a upravo njima posvetila je i tri nagrade koje je dobila na dodjeli "evropskih Oscara" u decembru.

"Ovaj film posvećen je Ženama i Majkama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, očevima... Tri generacije muškaraca istrijebljene su zbog imena. Srebreničanke su pronašle način da izgrade mir u potpuno uništenoj zemlji", poručila je tada.

Izvor:Klix

Ne propustite