ŠTA SE DEŠAVA AKO POPIJETE ČAŠU VODE ČIM SE PROBUDITE: Oduševićete se kad čujete kako utiče na tijelo i mozak!

Zanimljivosti
ŠTA SE DEŠAVA AKO POPIJETE ČAŠU VODE ČIM SE PROBUDITE: Oduševićete se kad čujete kako utiče na tijelo i mozak!
Ako svako jutro započnete sa čašom vode na prazan želudac, osjetićete brojne zdravstvene prednosti.


Ako svako jutro započnete sa čašom vode na prazan želudac, osjetićete brojne zdravstvene prednosti.

Sigurno ste makar jednom dobili savet ili čuli da je čaša vode na prazan želudac najbolji način da započnete dane. Da li ovu naviku stvarno treba da usvojimo, kako utiče na zdravlje i šta se tada dešava, otkrili su ljekari.

Voda je potrebna telu za regulaciju tjelesne temperature, prenos i izlučivanje hranljivih stvari, ali organizam stalno gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje. S obzirom na to da tokom spavanja nije moguće zadržati svu vodu, a tijelo je i dalje cijelu noć gubi, čaša vode ujutru zaista ima smisla.

Evo šta se dešava ako usvojite ovu naviku?

Hidrira vas nakon spavanja

Vaše tijelo ujutru je prirodno dehidrirano jer niste u mogućnosti da pijete vodu dok spavate. Kada se probudite, čašom vode nadoknađujete izugbljenu tečnost, a ovo posebno znači ljudima koji spavaju sa otvorenim ustima ili u toploj prostoriji.

Povećava nivo energije

Čašom vode odmah ujutru možete da osigurate da tkiva i organi što prije dobiju potrebnu tečnost. Dehidratacija vas čini umornima i izaziva vrtoglavice, a ispijanje vode vam pomaže da se bolje razbudite. Samim tim, povećavate nivo energije.

Bićete produktivniji

Voda može da poveća mentalnu oštrinu i produktivnost tokom dana. Dehidratacija je takođe povezana sa glavoboljama, tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti. Čak je i blaga dehidratacija povezana s kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije.

Pokrećete metabolizam

Voda pokreće vaš metabolizam. Konkretno, hladna voda pokreće tijelo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom. To znači da vaše tijelo zagreva vodu uključivanjem metabolizma, za čak 30 odsto na oko sat vremena.

Pospješuje probavu

Voda je korisna za ublažavanje zatvora. Topla voda ima potencijal da razgradi hranu koju ste pojeli, i to bržom brzinom od hladne vode.

(MONDO)

 

Ne propustite