Dodik: Zgurani smo u BiH ne (našom) voljom

Objavljeno:02.07.2022 - 15:42
A A A Times Arial

ČLAN Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je najavio kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio dejtonski ustroj te zemlje, a istodobno je ponovno osporio razmjere genocida što su ga u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U govoru koji je održao u Bratuncu u istočnoj Bosni, gdje je organizirana komemoracija Srbima koji su tamo poginuli tijekom rata od 1992. do 1995., Dodik je sudbinu tih ljudi okupljenima ponudio kao dokaz da Srbi ne mogu živjeti s ljudima s kojima kroz stoljeća imaju samo stradanja.

Dodik: Ne možemo prihvatiti tu prevaru
Potužio se zbog toga što nisu procesuirani odgovorni za stradanje Srba u istočnoj Bosni te je ustvrdio kako je na djelu propaganda kojom se pokušava dokazati da je u Srebrenici u srpnju 1995. ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

Ignorirajući brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Dodik je izjavio kako niti jedan sud nije dokazao broj žrtava te je iznio tezu kako je nakon pada Srebrenice ubijeno najviše tri i pol tisuće njenih stanovnika.

"Ne možemo prihvatiti tu prevaru", kazao je Dodik koji je potvrdio da će se na listopadskim izborima natjecati za dužnost predsjednika Republike Srpske, a na skupu u Bratuncu na kojem je bio i srpski patrijarh Porfirije praktično je već počeo svoju izbornu kampanju.

Zgurani smo u BiH ne našom voljom, smatra Dodik
Povlačeći crtu od osmanskih osvajanja, preko vladavine Austro-ugarske i Drugog svjetskog rata pa sve do raspada bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća Dodik je ustvrdio kako su kroz cijelu povijest Srbi bili okruženi neprijateljima koji su ih pokušavali istrijebiti i raseliti, a danas su za Zapad loš narod koji valja stalno ugnjetavati i nametati mu krivnju koja ne postoji pa stoga danas moraju živjeti u državi koju ne žele.

"Zgurani smo u BiH ne (našom) voljom", kazao je Dodik ističući kako je Republika Srpska formirana 1992. da bi bila neovisna država, a potom je na silu utjerana u "sklepanu BiH".

"Nećemo u BiH ako ona nije dejtonska"
Tvrdi kako se Srbima neutemeljeno nameće krivnja za posljednji rat u BiH, kao i za sadašnju političku krizu u zemlji odnosno secesionističke planove. Ustvrdio je kako RS trenutačno nije na putu odcjepljenja, no u BiH može ostati samo ukoliko će ta država nastaviti funkcionirati kao dejtonska tvorevina.

"Nećemo biti u BiH ako ona nije dejtonska. Ne treba nam europska BiH ako ona nije dejtonska", zaključio je Dodik.