AKO PRIMIJETITE OVO DOK MOKRITE, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Znakovi opasne bolesti mogu da se vide u urinu!

Objavljeno:02.07.2022 - 14:36
A A A Times Arial

Rani znaci raka bešike mogu da se primijete u urinu ili dok mokrite, evo na šta treba obratiti pažnju!

Kancer bešike, kao i druge vrste raka, može da bude veoma opasan, ali su šanse za izliječenje mnogo veće ukoliko se ne ignorišu rani simptomi i liječenje započne na vrijeme.

Kod ljudi kod kojih liječenje započne u ranoj fazi bolesti stopa izliječenje je 95 odsto u prvoj godini. Kada doktor posumnja na rak bešike, testovima i pregledima se utvrđuje da li je riječ o toj bolesti, a evo koji simptomi bude sumnju na ovu bolest.

Iako to nije jedini znak upozorenja, krv u urinu je definitivno signal da treba da odete kod ljekara što prije. Mokraća zbog krvi može da dobije rozikastu nijansu, jarko crvenu ili braonkastu, ali bilo koja količina krvi u uruinu ukazuje na probleme sa bešikom (mada to ne mora nužno biti rak).

"Ovaj simptom izazivaju i infekcija urinarnog trakta, kamen u bešici, preaktivna bešika ili uvećana prostata kod muškaraca. Ipak, važno je otići kod lejkara da se utvrdi o čemu je riječ", savjetuju ljekari iz američkog Udruženja za kancer.

Ipak, treba napomenuti i da se kod 80 odsto oboljelih od raka bešike javlja krv u mokraći.

Drugi simptomi raka bešike:
Češće uriniranje nego što je uobičajeno
Iznenadna i hitna potreba za mokrenjem
Peckanje prilikom uriniranja
Bol u donjem dijelu abdomena, ponekad u stomaku ili leđima
Osjećaj umora
Gubitak apetita
Bol u kostima

Ljekari kažu da većina oboljelih od ovog oblika kancera ima primarni rak bešike, koji uglavnom pogađa ćelije zida bešike, ali ponekad može da metastazira i proširi se na ćelije izvan bešike.

U tom slučaju se govori o mišićno-invazivnom raku bešike ili invazivnom kanceru bešike, koji je rjeđi, ali nosi veći rzik od širenja na druge dijelove tijela.

Kod ovog oblika simptomi raka mogu da budu drugačije, ali bol u kostima može biti znak da se kancer proširio.

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma, što prije idite kod ljekara.

(MONDO)