Ukinuti akcize na gorivo ili podijeliti vaučere od 200 KM svakom punoljetnom građaninu?

Objavljeno:02.07.2022 - 10:59
A A A Times Arial

Dr. Anto Domazet je profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu sa bazom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na svojoj Facebook stranici je komentarisao prijedlog ukidanja akcize na gorivo, ali i mogućnost podjele gotovinskih vaučera.

Kako je naveo, u vezi sa prijedlogom za privremeno ukidanje akciza na benzin i dizel govori se o efektu smanjenja cijena goriva za čitavu BiH od oko 500 miliona KM za devet mjeseci trajanja te mjere, od čega se 70% ili 350 miliona KM odnosi na F BiH.

„Koristi od ukidanja akciza imali bi oni koji kupuju gorivo. Dakle, što više trošiš goriva, što više voziš imaš veće koristi od ukidanja akciza. Ako uopće ne koristiš automobil, nemaš nikakve koristi od ukidanja akciza“ naveo je Domazet ponudivši i alternativno rješenje – da se svakom punoljetnom građaninu u F BiH, kao prvu mjeru, vaučer od 200 KM za kompenzaciju troškova života zbog inflacije, što će za oko 1,75 miliona ljudi iznositi tačno 350 miliona KM. Neka svaki vlasnik vaučera, navodi dalje,  odlučuje gdje će taj svoj novac potrošiti - za kupovinu hrane, za rezervoar goriva za svog ljubimca ili za romantičnu večeru.

„Nakon svega, za šta ste vi, za ukidanje akciza, smanjivanje javnih prihoda i usmjeravanje koristi od te mjere prema onima koji najviše troše gorivo, ili za to da, se akcize ne diraju, a iz ostvarenih javnih prihoda zbog rasta inflacije (kao prva mjera, iza koje bi slijedile mjere koje više podržavaju siromašne) podijele svim punoljetnim građanima vaučeri od po 200 KM“ ističe Domazet i postavlja pitanje građanima sa kojim riješenjem bi se osjećali ravnopravniji.

Podsjetimo prošle sedmice su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP) i Branislav Borenović (PDP) tražili su da se na dnevni red sjednice ovog doma uvrsti tačka koja se odnosi na akcize na gorivo, ali s četiri glasa SNSD-ovih delegata “protiv” do toga nije došlo.

I dok građani ove države čekaju bilo kakvu pomoć zbog teške ekonomske situacije u kojojo su se našli zbog galopirajuće inflacije tokom prošle sedmice parlamentarci su  odlučili da sebi, ministrima u Vijeću ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine povise platu za 500 KM!

(Buka)