Muči vas nesanica? Ovih 6 trikova stručnjaci su isprobali na sebi i tvrde da stvarno pomažu!

Zanimljivosti
Muči vas nesanica? Ovih 6 trikova stručnjaci su isprobali na sebi i tvrde da stvarno pomažu!
Jedna neprospavana noć nikome nije naštetila, ali nesanica koja traje danima, tjednima pa čak i mjesecima može uzrokovati brojne poteškoće sa zdravljem.

Jedna neprospavana noć nikome nije naštetila, ali nesanica koja traje danima, tjednima pa čak i mjesecima može uzrokovati brojne poteškoće sa zdravljem.

Liječnici imaju ideje za dobar san - ukradite ih i primijenite već ove noći!

Ne pamtite kada ste se zadnji put pošteno naspavali? Uz ovih 6 savjeta iz pera stručnjaka vašim mukama sa spavanjem bi napokon mogao doći kraj. Evo što oni rade kad ne mogu zaspati:

Nesanica: vrste, uzroci, znakovi i rješenja

1. Umjesto da broje ovčice, rade ovo...

„Ukoliko niste jedan od onih sretnika koji zaspu snom pravednika čim glavom dotaknu jastuk pomislite na jednu riječ, ali ne bilo koju već onu koja vam pomaže da se opustite i usredotočite na san“, savjetuje dr. Robert Rosenberg, liječnik osteopatske medicine.

    Dišite polako kroz dijafragmu, a pri svakom izdahu mislite na tu riječ. „To pomaže da se opustite i isključite bilo kakve šumove iz okoliša što je ključno za smirivanje uma“, tvrdi Rosenberg.

Ugledni liječnik ovu metodu prakticira 10 minuta prije nego utone u san, a brojni pacijenti koje je liječio svjedoče da im je uz ovu metodu trebalo i manje od deset minuta da bi zaspali. Pokušajte s ovom metodom prije odlaska u krevet, ali i kad se usred noći probudite i ne možete ponovo zaspati.

Kako se riješiti nesanice uzrokovane noćnom tjeskobom

2. Prvo uspavaju teške misli pa tek onda sebe

Možda ste već čuli za savjet da nekoliko sati prije nego krenete na spavanje, sve svoje brige pohranite na jedan list papira i tako se oslobodite teških misli. Ovu metodu prakticirala je Catherine Darley, liječnica naturopatije iz Seattlea. Nakon smrti u uskom krugu obitelji, šest tjedana nije mogla spavati pa je odlučila pokušati s ovom metodom.

    Dva sata prije odlaska u krevet zapisujte sve što vam je taj dan okupiralo misli. „Dobro je to učiniti nekoliko sati prije spavanja jer vam tako ostaje dovoljno vremena da se opustite nakon pisanja i usredotočite na nešto drugo. Na neki način, svoje teške misli vi ste spremili na spavanje puno prije nego što ste i sami legli u krevet“, objašnjava Darley.

Ova metoda daje rezultate i u sitacijama kad se iz bilo kojeg razloga borite s teškim emocijama ili vas muči tjeskoba. Catherine Darley tvrdi da njezini pacijenti svjedoče kako je ovo jedna od najučinkovitijih strategija za borbu s poteškoćama sa spavanjem.

Muči vas nesanica? Ovi će savjeti omogućiti slatke snove

3. Preskaču popodnevno spavanje

„Pacijente uvijek iznenadi kad im savjetujem da preskoče popodevni odmor, čak i ako noć prije nisu oka sklopili“, kaže dr. Damon Raskin, liječnik internist specijaliziran za liječenje poremećaja spavanja.

    Popodnevni drijemež „ispraznit“ će vaše "rezerve sna", odnosno učinit će vas manje pospanim u drugom dijelu dana što će otežati zaspivanje u vrijeme kada biste već trebali biti u krevetu. To može pokrenuti ciklus nesanice u koji sigurno ne želite ući.

Ukoliko ne možete bez podnevnog odmora, preskočite kavu (koja vas drži budnima) i provedite barem 20 minuta u šetnji prirodom s dragim ljudima – pokazalo se da to ima izvrstan učinak na mentalno i fizičko zdravlje.

Loše spavate? Evo kako vam može pomoći vođenje dnevnika spavanja

4. Kupuju odvojene plahte

Dijelite li postelju s partnerom, to bi mogao biti razlog da se ujutro budite umorni. Robert Oexman, direktor američkog instituta za poremećaje spavanja tvrdi da već odvojene plahte i pokrivači čine razliku.

    Zasebna posteljina omogućuje ljudima da se tijekom noći okreću i namještaju kako ima paše, a pritom ne uznemiruju svog partnera. Također, svatko od nas ima drugačije potrebe kad je u pitanju toplina pokrivača – što je nekome ugodno, drugome može stvarati nelagodu i kvariti san.

Ne možete spavati? Isprobajte ove 3 metode!

5. Umjesto lijekova za spavanje, uzimaju ovo

„Ponekad se probudite usred noći i što god učinili više ne možete zaspati jer niste u stanju ponovo „isključiti“ svoj mozak“, objašnjava dr. Rebeccah Shalev. Sama je uspjela tome doskočiti uzimanjem tri grama glicina – jednostavne neesencijalne aminokiseline koja se u ljekarnama može nabaviti bez liječničkog recepta.

    Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju glicin noću spavaju bolje od onih koji lijekove za spavanje. Također, ujutro se bude odmorniji i puni energije. Glicina ima u hrani bogatoj proteinima koju možda nećete poželjeti u dva sata u noći, ali kao dodatak prehrani može se uzeti u bilo koje vrijeme, što je sjajno ukoliko se budite usred noći.

Pet činjenica koje ne znate o spavanju

6. Oslanjaju se na svoje nosove

Dr. Oexman ima izvrstan savjet za sve koji često putuju i pritom imaju poteškoće sa spavanjem: pošpricajte omiljeni miris po hotelskoj sobi i uživajte dok se opuštate uz njega. Isti trik možete primijeniti na putnom jastuku tijekom dugih letova zrakoplovom. S vremenom ćete naučiti povezivati ovaj miris sa spavanjem i udobnošću vlastitog doma, zbog čega ćete lakše utonuti u san.

Ne propustite