Kako će vlast pomoći poljoprivredi: Suša uzima danak u BiH

Vijesti
Kako će vlast pomoći poljoprivredi: Suša uzima danak u BiH
Osim inflatornog pritiska na rast cijena hrane utjecat će i sušni period kojem svjedočimo.

Osim inflatornog pritiska na rast cijena hrane utjecat će i sušni period kojem svjedočimo.

Suša već uzima danak na brojnim poljoprivrednim kulturama ističu proizvođači dok nadležni poručuju da potvrdu s terena još nemaju. Pljoprivrednici ipak predlažu proglašenje elementarne nepogode.

Izuzetno visoke temperature zraka, minimalna ili nikakva vlažnost tla, bez kišnog perioda parcele kukuruza osuđuju na propast .

“Sami ste svjedoci da u prethodni mjesec dana imamo intezivne suše bez kišnih dana, nema dovoljno vlage u zemljištu i možete vidjeti šta se dešava. Praktično poljoprivredni proizvođači koji se bave uzgojem stoke ostat će bez stočne hrane”, naveo je Emir Džafić, predsjednik poljoprivrednika Mil Milk Visoko.

Entitetske vlasti su tokom aprila izašle sa podacima o poticajima za poljoprivredni sektor, uvećanim u odnosu na proteklu godinu. Nove podatke o eventualnim štetama sušnog perioda u junu mjesecu nemaju, ali očekuju smanjene prinose.

“Žetva ozimih kultura se privodi kraju i na te kulture suša nije imala negativan uticaj (pšenica i ječam). Evidentan je porast temperatura koje negativno utiču na poljoprivrednu proizvodnju i iste bi mogle utjecati na smanjenje prinosa u proizvodnji kukuruza i soje”, navedeno je.

“Još je rano govoriti o nekom planu o štetama od suše, to je zaista još uvijek prerano. Već unazad nekoliko godina potičemo nabavke sistema za navodnjavanje kroz naše programe kapitalne investicije i evo već četvrtu ko god se prijavi dobije sredstva.

Ministarstvo subvencioniše osiguranje usjeva u iznosu od 50 posto od vrijednosti polise”, dodao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

U Kantonu Sarajevo, naprimjer, nadležni podršku nastoje pružiti i kroz kreditnu liniji garantnog fonda uz apsolutno subvencioniranje kamatne stope.

“Nama je u cilju da naši poljoprivredni proizvođači dobiju stimulaciju, da što više proizvoda proizvedu, a samim time će vjerovatno i cijene moći biti niže”, pojasnio je ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić.

Poljoprivrednici ipak poručuju, trenutno stanje može se nazvati stanjem elementarne nepogode.

“Bez kiše sa ovih polja mi ne možemo očekivati ništa, ono što se može očekivati od strane organa vlasti jeste proglasiti stanje elementarne nepogode kako bi se izdvojila dodatna finansijska sredstva da bi poljoprivrednici alternativnu hranu obezbijedili, prije svega mislim na kabastu stočnu hranu prije svega sijena i sjenaže”, naglasio je Emir Džafić, predsjednik poljoprivrednika Mil Milk Visoko.

Da će toplotni val, a time i sušni period potrajati potvrđuje i struka. Meteorolog Nedim Sladić poručuje da sve do 10. jula temperature neće pasti ispod višegodišnjeg prosjeka. Do tada će, tvrde naši sagovornici, već biti prekasno za mnoge poljoprivredne usjeve, što će neminovno rezultirati i rastom cijena hrane ove jeseni.

Ne propustite