Rusija: Samo bolesnici bi mogli smisliti napad na neku članicu NATO-a

Objavljeno:01.07.2022 - 21:00
A A A Times Arial

Foto: EPA


Rusija je danas rekla da se nada "razumnom rješenju" spora oko restrikcija za prijevoz robe preko litvanskog teritorija do Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na Baltičkom moru.

Rusija je Europskoj uniji poručila da trenutna situacija vodi do znatnih troškova ne samo za Litvu već i za Uniju, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, prema ruskoj agenciji Interfax. Dodao je da mu se čini da je "signal primljen", odnosno da je Unija shvatila upozorenje.

Litva zabranila željeznički prijevoz

Ruski ambasador pri Europskoj uniji Vladimir Čižov je izrazio slično mišljenje, rekavši da se nada "kompromisnom rješenju u bližoj budućnosti".

Litva je sredinom lipnja zabranila željeznički prijevoz nekih dobara, koje se nalaze na popisu zapadnih sankcija, do područja oko Kalinjingrada. Moskva je ta ograničenja nazvala "nezakonitima" i zaprijetila protumjerama.

"Samo bolesnici bi mogli smisliti ruski napad na članicu NATO-a"

Gruško je rekao da Rusija radi na tome, "ali najvažnija stvar ... su pitanja održavanja života za Kalinjingrad".

Zamjenik ministra vanjskih poslova nadalje je naglasio da Rusija ne planira napasti nijednu članicu NATO-a. To bi samo "bolesnici mogli smisliti", kazao je.