OPASNU BOLEST PREPOZNAJTE U OGLEDALU: Male promijene su znak, ako ih uočite, to može da vam spasi život!

Porodica i zdravlje
OPASNU BOLEST PREPOZNAJTE U  OGLEDALU: Male promijene su znak, ako ih uočite, to može da vam spasi život!
Za naše oči se kaže da su „prozori u dušu“.

Za naše oči se kaže da su „prozori u dušu“.

Ali oči takođe jasno mogu da nam pokažu kakvo je naše zdravstveno stanje.

Da biste ovo testirali, trebalo bi da pokrijete jedno oko.

 „Gledajući direktno u okvir vrata ili prozora, pokrijte jedno oko rukom, a zatim naizmjenično i ponovite.

„Ako vaš vid ne ostane fokusiran i ako postoje praznine, zamućenja, izobličenja ili talasaste linije, odmah treba da provjerite oči. "Ovo bi moglo ukazivati na promijene vezane za oči.

" Optičar za kontaktna sočiva u Lenstoreu, Sujata Paul, rekao je da možda niste ni svjesni da se ove promijene nagomilavaju.

Evo pet stvari na koje treba da obratite pažnju.

Bijele tačke

Sujata je rekla da bi bijele tačke na rožnjači, dijelu oka koji dozvoljava svjetlosti da uđe u unutrašnjost, mogle biti znak upozorenja:

„Nosioci kontaktnih sočiva su u većem riziku od infekcije oka ako se ne pridržavaju odgovarajuće dužnosti i pažnje prilikom stavljanja i uklanjanja sočiva. „Ako primijetite bilo kakve bijele tačke na rožnjači, onda bi to moglo biti indikacija infekcije rožnjače ili sistemskog odgovora koji bi morao da provjeri medicinski stručnjak.

„Stoga je usklađenost sa kontaktnim sočivima od velike važnosti za sve one koji nose kontaktna sočiva.

2. Trzaji

Vjerovatno ste iskusili trzanje oka ako ste preumorni, a Sujata je rekla da postoje razni razlozi, kao što je prekomjerno uživanje u alkoholu, kofeinu ili nikotinu. Iako je većina njih bezopasna, guru je rekao da to može biti rani znak upozorenja.

„Fizički napor, umor i stres su ključni pokretači. „Ako se trzaj oka nastavi, to bi mogao biti način da vam tijelo kaže da uzmete malo slobodnog vremena.
 
3. Otečene oči, crvene tačke

Ako se probudite i otkrijete da su vam oči natečene i crvene, to može biti alergijska reakcija, infekcija ili ekstremni umor, upozorila je Sujata. "To bi mogao biti način na koji vaše oko kaže da vašem tijelu treba više odmora." Objasnili su da iako je trzaj oka uobičajen znak umora, crvenilo je takođe.

4. Zamagljen vid

„Visoki skokovi nivoa šećera u krvi mogu oštetiti krvne sudove u mrežnjači. „Oštećeni krvni sudovi postaju otečeni, krvare ili mogu da propuštaju tečnost. To može dovesti do nemogućnosti da se jasno vidi i detektuje detalji u objektima.

„Ovo se može desiti u samo jednom ili oba oka. "Većina ljudi će primijetiti da im se vid poboljšava kako se nivo šećera u krvi reguliše." Kada je u pitanju katarakta, ovo je razgradnja proteina koji se nalazi unutar sočiva koji se skupljaju formirajući zamućene mrlje.
 
5. Prstenovi, krugovi

Posebnu pažnju morate obratiti na rožnjače jer prstenovi oko njih mogu biti znak visokog holesterola. „Ako vaš holesterol postaje problem, vaše oči su rani indikator jer će masne naslage poznate kao lipidi početi da se formiraju i stvaraju prsten oko spoljašnje strane rožnjače.

„Oni mlađi od 40 godina treba da obrate posebnu pažnju na njih, jer to može biti znak ekstremnog nivoa holesterola koji bi zahtjevao pregled i kod optičara i kod ljekara opšte prakse“, rekla je Sujata.

Ne propustite