Finska: Naravno da je moguć rat u Europi izvan Ukrajine

Objavljeno:01.07.2022 - 18:59
A A A Times Arial

Foto: EPA

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je rat u Europi izvan granica Ukrajine "moguć" te je pozvao zemlje širom svijeta da podrže Kijev.

U razgovoru za CNN Haavista su pitali može li Ukrajina pobijediti u ratu protiv Rusije: "Mogu izdržati i u tom smislu, mogu pobijediti. Naravno, mislim da je Ukrajina u ovoj situaciji moralno u pravu. Vrlo su ujedinjeni", odgovorio je.

"Ovo je nova stvarnost"

Ustvrdio je da Finska, koja je desetljećima bila neutralna, više ne može biti neutralna jer je Rusija postala "sigurnosna prijetnja".

"Mislim da je to nova stvarnost. Stvarno mislim da je sigurnosna arhitektura Europe slomljena. To je nova situacija, sad imamo novu vrstu željezne zavjese između Rusije i drugih zemalja. I naravno, za sve to je kriva ruska agresija na Ukrajinu", rekao je Haavisto.

Ruska invazija na Ukrajinu je "promijenila sigurnosnu atmosferu", dodao je.

Pekka je rekao da je zabrinut zbog "olakih izjava o nuklearnom oružju, o kemijskom oružju".

"Da, Finska ima snažnu vojsku. Stižu nam i borbeni avioni F-35 i tako dalje. No što ako nam zaprijete nekonvencionalnim oružjem?" rekao je Pekka.
O dogovoru s Turskom

U utorak su Finska, Švedska i Turska potpisale sporazum o zajedničkim sigurnosnim mjerama, nakon čega je Turska podigla svoj veto na članstvo tih nordijskih zemalja u NATO-u.

Turski predsjednik Erdogan je nakon toga rekao da Finska i Švedska moraju održati obećanja o izručenjima koja su dale tijekom pregovora ili u protivnom ratifikacija ulaska nordijskih zemalja neće biti poslana u turski parlament.

No Haavisto je ranije danas na press-konferenciji rekao da Finska i Turska nisu razgovarale o izručenju bilo kojih konkretnih osoba ili skupina osoba tijekom pregovora na summitu NATO-a održanom u Madridu.

Referirajući se na telefonski poziv sa svojim turskom kolegom Mevlutom Cavusogluom, Haavisto je rekao: "Složili smo se da sada imamo potpisani sporazum i sve što smo dogovorili je u sporazumu. U Madridu nismo govorili ni o kakvim popisima ljudi s Turskom", rekao je.