Realizuje se dogovor Orbana i Dodika: Mađarska će RS pomoći sa 35 miliona eura

Objavljeno:01.07.2022 - 17:17
A A A Times Arial

Foto: N1

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto sastao se danas u Vladi Republike Srpske sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Razgovarali su i o nastavku ekonomske saradnje, a Mađarska će za podršku malim i srednjim poduzetnicima u RS pomoći sa 35 miliona eura.

Dodik se zahvalio ministru zbog dolaska u Banjaluku. Zahvalio mu se na ranijoj pomoći i podršci premijera Mađarske RS Viktora Orbana.

“Hvala za riječi razumijevanja u pogledu našeg evropskog puta. Očekivao sam da ćemo i dobiti kandidatski status za EU, ali se nažalost to nije desilo. Upoznao sam ministra koliko smo u BiH razočarani zbog te odluke. Situacija u Ukrajini je također bila tema i želimo da stane rat. Razumijemo poziciju Mađarske sa svojim stavom odgvorne nacionalne politike. I mi u RS se moramo tako ponašati i pratiti interese. Nismo u mogućnosti da budemo dio paketa sankcija prema Ruskoj Federaciji”, rekao je Dodik.

Istakao je da će Mađarska sa nova 35 miliona eura pomoći poduzetnike u RS i da ova ekonomska saradnja u vrijeme ekonomske i energetske krize dolazi u pravo vrijeme.

“Naš raniji dogovor s Orbanom se realizuje i hvala za podršku subjektima u RS koji će moći primiti po 25.000 eura pomoći kako je predviđeno pravilima. Možemo očekivati iduće godine novi krug od 35 miliona eura pomoći. To je podrška Mađarske i zahvaljujem se. Gradimo prijateljstvo i raduje me što će raditi sa mnogim ljudima u RS. Kada su neki hjeli da se s nama igraju sankcijama, Mađarska nam je dala podršku”, rekao je Dodik.

Szijjarto je podsjetio da u Evropi se vodi rat i energetski problemi se pojavljuju i obaveza je političara da se Evropa stabilizira.

“To znači da regija Zapadnog Balkana treba da se integriše u EU. Sramota je Brisela što je usporio taj proces i nije obezbijedio BiH status kandidata. Podržavamo integraciju BiH i stabilnost, ne samo riječima već i djelima. 134 mađarska vojnika služi u okviru EUFOR-a u BiH, a znamo da ekonomski razvoj znači veoma ozbiljan faktor u pogledu stabilizacije jedne zemlje. Baš zbog toga drago nam je bilo što je prije nekoliko mjeseci Dodik predložio pregovore na koji način možemo razviti ekonomsku saradnju dvije zemlje. Vlada Mađarske je pokrenula program razvoja poduzetništva u RS. Za 35 miliona eura će biti raspisan konkurs za podršku poduzetništva za mala i srednja preduzeća sa područja RS i mogu dobiti maksimalno po 25.000 eura”, rekao je Szijjart.

Na kraju je Dodik potvrdio da u srijedu putuje u Brisel na sastanak sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH.

“Evropska unija treba primiti Bosnu i Hercegovinu i da je unutra modelira”, stav je Dodika.

(N1)