CIJELI ŽIVOT POGREŠNO ČISTIMO DASKU ZA REZANJE: Na njoj ostaje gomila bakterija, a samo je 1 način da ih se rješite!

Objavljeno:01.07.2022 - 16:03
A A A Times Arial

Foto: TikTok/Screenshot

Za ovaj trik potrebna su vam samo dva sastojka koja svi imamo u kuhinji.

Daske za rezanje svakodnevno koristimo za rezanje hrane, tako da ih je potrebno redovno prati, ali pranje ruku, kao i mašinsko pranje, neće uvijek ukloniti sve nečistoće i bakterije sa njih.

Zato je jedan kuhar otkrio kako da besprijekorno očistite dasku, a potrebna su vam samo dva prirodna sastojka. Kako piše The Sun, Melani Lionela je podijelila jednostavno rješenje na TikTok-u, i tvrdi da je to jedini način da se ona temeljno očisti.

Kuharica je u video snimku objasnila da daske za rezanje osvježava i dezinfikuje koristeći samo krupnu morsku so i svjež limun. Prvi korak je da obilno pospite solju po dasci, nakon čega prepolovite limun i njime utrljate so u dasku, zajedno sa limunovim sokom.

Kada je sokom od limuna nanjela cijelu dasku, sve do ivica, ostavite da odstoji 15 minuta pa sve isperite čistom vodom; a tabla je, kaže, čista i dezinfikovana. - So je zrnasta, pa pomaže da se izribaju svi ostaci zaglavljeni u dasci za rezanje, a takođe pomaže da se spriječi rast bakterija i mikroorganizama - objasnila je ona u videu.

Njen video je pregledan oko 100.000 puta, a mnogi korisnici su joj zahvalili što je podjelila ovaj trik za čišćenje.

- Ovako me je tata uvijek učio da čistim dasku za rezanje dok sam bila mala.

To je super! - napisao je jedan korisnik.

- Nikada ništa ne čisti moju tablu dovoljno dobro, tako da ću ovo svakako probati - prokomentarisao je drugi korisnik.