Scholz se boji Moskve? Traži da EU ukine blokadu ruske enklave

Objavljeno:30.06.2022 - 22:54
A A A Times Arial

Foto: Olaf Scholz (REUTERS/Johanna Geron)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je neophodno smanjiti tenzije na Baltiku tako što će Litvanija i Evropska unija ukinuti restrikcije koje se odnose na transport robe iz Rusije u njenu enklavu Kalinjingrad, prenio je Politico.

Proteklih sedmica tenzije su dovedene gotovo do usijanja zbog toga što je Litvanija odlučila da na robu koja se u Kalinjingrad prevozi željeznicom i kamionima primijeni sankcije koje je Evropska unija uvela na uvoz proizvoda iz Rusije.Rusija je žestoko reagovala i zaprijetila je „praktičnom odmazdom“ ukoliko Evropska unija ne odblokira transporte koji su zadržani na granici.

Scholz je na konferenciji za medije u Madridu rekao da je zadatak Evropske unije da utvrdi neophodna pravila za teretni transport iz Rusije u njenu enklavu, smještenu između Litvanije i Poljske.

“Naravno, ta pravila moraju da se donesu u skladu sa činjenicom da se tu radi o saobraćaju između dva dijela Rusije”, rekao je Scholz, dodajući da u tom slučaju ne bi trebalo da se primijenjuju sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, jer se ti proizvodi ne uvode u Uniju, već su samo u tranzitu.

Čelnici Evropske unije trenutno razgovaraju sa najvišim zvaničnicima Litvanije o izuzeću od sankcija transporta koji idu iz Rusije za Kalinjingrad.

“Vjerujem da sve strane sada ulažu velike napore da u tom regionu dođe do deeskalacije“, kazao je Scholz.