Dodik najavio da će RS svim vjerskim službenicima dati platu i doprinose

Objavljeno:30.06.2022 - 21:38
A A A Times Arial

Savez nezavisnih socijaldemokrata će uputiti prijedlog Vladi Republike Srpske da svi vjerski službenici koji imaju službu u Republici Srpskoj od 1. januara 2023. primaju zagarantovanu platu s pratećim doprinosima.

Ova inicijativa lidera SNSD i člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, objavljena na Tviteru, izazvala je oprečne komentare: dok su ga jedni podržali, govoreći da je to ispravno, drugi su pitali da li će vjerski službenici zauzvrat postaviti fiskalne kase u vjerske objekte i da li će sveštenstvu, u tom slučaju, biti zabranjeno da naplaćuju sahrane, krštenja, koljiva, svećenje vodice…

“Pošto ćeš ih uvaliti na budžet, onda treba da služe volonterski narodu; Odlično, odoh osnovati vjersku organizaciju; Crkva nas je održala; Svaka čast predsjedniče, odličan prijedlog; Da su pametni iz IZ da sve hodže prijave da rade u RS, pa plaćaj Mile; Od poreskih obveznika uzimaš novac i daješ onima koji porez ne plaćaju, da bi ih legalizovao kao poreske obveznike. Mile, ti si kralj manipulacija, tu bi ti i Kafka zavidio; Ma sve za dodatnu riječ vjerskih službenika, dotle je došlo” samo su neki od komentara tviteraša.

U Dodikovom kabinetu nisu komentarisali ove navode. Komentar još nisu imali ni Mitropolija dabrobosanska i Vrhbosanska nadbiskupija. Odgovorila je Islamska zajednica.

“Upoznati smo, naravno, s izjavom gospodina Dodika na koju se referirate, no Rijaset Islamske zajednice u BiH nije, u vezi s tim, zaprimio nikakvu inicijativu od bilo kojeg nadležnog državnog organa, a koji se tiče plata i doprinosa imama i drugih vjerskih službenika. Islamska zajednica, kao što vam je poznato, nema potpisan ugovor s državom, što za nas može biti ozbiljna prepreka za bilo kakav razgovor. To je sve što možemo kazati o ovome” rekao je Mustafa Prljača iz Rijasetove Kancelarije za odnose s javnošću prenosi Srpskainfo.