Najveća razmjena zarobljenika od početka ruske invazije: 'Većina je teško ranjena'

Objavljeno:30.06.2022 - 19:38
A A A Times Arial

Foto: Profimedia

Ukrajina je objavila najveću razmjenu ratnih zarobljenika od početka invazije Rusije, osiguravši oslobađanje 144 svojih vojnika, uključujući 95 koji su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju.

"Ovo je najveća razmjena od početka ruske invazije u punom obimu", navela je ukrajinska vojna obavještajna služba u poruci Telegrama u srijedu. "Od 144 oslobođena, 95 su branioci Azovstala".

Dodaje se da je većina oslobođenih Ukrajinaca zadobila ozbiljne povrede, uključujući opekotine i amputacije, i da im je sada pružena medicinska pomoć.

Šef proruskih separatista potvrdio je razmjenu zarobljenika, rekavši da su 144 ruska i separatistička vojnika vraćena u Rusiju.

“Kijevu smo predali isti broj zarobljenika iz ukrajinskih oružanih snaga, od kojih je većina bila ranjena. Naš glavni zadatak je da spasimo borce koji su učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji”, rekao je Denis Pušilin, šef proruskih separatista Donbas Narodne Republike.

Pušilin je dodao da su neki od oslobođenih ukrajinskih vojnika bili dio "nacionalističkih bataljona".

Iz Moskve nije bilo komentara o razmjeni zarobljenika.

Više od hiljadu branilaca Azovstal prebačeno je na teritoriju pod ruskom kontrolom u maju nakon što su se predali moskovskim snagama na kraju tromjesečne opsade. Sudbina vojnika i dalje je bila značajna zabrinutost zvaničnika u Kijevu koji su rekli da će zamijeniti zarobljenike.

Među braniocima Azovstal-a koji su razmijenjeni u srijedu, Ukrajina je rekla, bila su 43 pripadnika puka Azov, bataljona koji je odigrao centralnu ulogu u opravdavanju Rusije za svoju invaziju.

Puk Azov je formiran 2014. kao dobrovoljačka milicija za borbu protiv snaga koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, a mnogi od njegovih prvobitnih članova imali su ekstremno desničarske stavove. Od tada je jedinica integrisana u Ukrajinsku nacionalnu gardu i puk sada negira da je fašista, rasista ili neonacista, piše Guardian.

Ruski državni mediji iskoristili su postojanje puka kao dokaz svoje lažne tvrdnje da je ukrajinska država zaražena nacizmom, jer je ruski predsjednik Vladimir

Putin obećao da će "denacificirati" zemlju.

Nakon zarobljavanja vojnika Azova u Mariupolju, jedan broj ruskih zvaničnika rekao je da bi trebalo da se suoči sa suđenjem, pa čak i pogubljenjem. Nekoliko poslanika u ruskoj Državnoj dumi je također reklo da će predložiti nove zakone koji bi mogli poremetiti razmjenu zarobljenika boraca za koje Moskva tvrdi da su "teroristi".

Odluku o razmjeni zarobljenika s gnjevom su dočekali neki ruski vojni blogeri i proratni političari.

Andrej Medvedev, poslanik u moskovskoj Dumi i državni novinar, u svom Telegramu traži „odgovore“ o razmeni.

“Zašto smo morali mijenjati vojnike Azova? Zar nije bilo nikoga drugog koga smo mogli zamijeniti?”

Izvor: Radio Sarajevo