KOLIKO JE OPASAN POVIŠEN LDL HOLESTEROL: Kardiolog sve objasnio, zavisi od mnogo faktora, a jedna stvar ga PONIŠTAVA!

Objavljeno:30.06.2022 - 16:52
A A A Times Arial

Foto: Screenshot/TV Prva

Kardiolog prof. dr Petar Otašević objasnio da li je i koliko opasan povišen nivo lošeg holesterola.

Kardiovaskularne bolesti jedan su od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, pa su redovne kontrole zdravlja utoliko važnije. Ali, šta kada se analizom utvrdi da je povišen nivo holesterola u krvi, što je sve češći problem koji ljudi imaju - koliko je to opasno?

O tome je detaljnije govorio kardiolog prof. dr Petar Otašević u emisiji "150" minuta na TV Prva, odgovarajući na pitanje jedne gledateljke, koja je upitala koliko je opasno to što joj je analizom krvi utvrđen povišen nivo LDL (lošeg) holesterola.

"LDL holesterol predstavlja neki glavni pokazatelj odnosno marker buduće ugroženosti od kardiovaskularnih bolesti, prije svega od infakrta miokarda i šloga.

Postoje neke formule na internetu, Evropsko društvo kardiologa je recimo dalo formulu na osnovu koje može da se izračuna koliki je vaš rizik od velikih neželjenih kardiovaskularnih bolesti", rekao je dr Otašević, pa objasnio koje brojke LDL holesterola treba da zabrinu.

"U principu, ako su vrijednosti ispod pet milimola po litru, to nije toliko dramatično i ugrožavajuće, ali svakako te vrijednosti LDL holesterola treba staviti u kontekst nekih drugih pokazatelja, kao na primjer da li osoba puši, da li ima dijabetes, kolike su vrijednosti dobrog holesterola.

Ako je taj dobar holesterol jako visok, on na neki način poništava te vrijednosti LDL holesterola. Ukoliko neko ima visok pritisak, visok LDL holesterol i druge faktore rizika, pušenje, hiperetenzija, onda bi to moglo da bude relativno opasno i da zahtjeva terapiju", poručio je on.

(MONDO)