Miletić: Nekima će plata doći i do 8.000; Bećirović: “Bože, pomozi ovom narodu”

Objavljeno:30.06.2022 - 15:26
A A A Times Arial

Danas je na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojen Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a koji je prethodno prošao i u Predstavničkom domu. Tim usvajanjem podržano je i povećanje plata parlamentarcima i ministrima za 500 KM. Reakcije se nižu, a delegat Zlatko Miletić je otvoreno govorio i o tome koliko će s posljednjim povećanjem iznositi plate njegovih kolega. U komentaru mu se pridružio i delegat Denis Bećirović koji je prijedlog nazvao sramotnim.

“Prijedlog da se zvaničnicima povećaju plate je bruka i sramota aktuelne vlasti”, podsjetio je još jednom delegat Denis Bećirović.

Bećirović je, podsjetimo, pokušao predložiti tačku dnevnog reda i zaključak koji bi se odnosio na ovaj problem, za šta nije bilo potrebne većine.

Njegovi prijedlozi uključivali su i poziv Vijeću ministara da u roku od sedam dana predloži sve potrebne akte kako bi se spriječio porast plata dužnosnicima.

“Sve vladajuće stranke su glasale jednoglasno za ovakav prijedlog, jer je on jednoglasno usvojen u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH”, podcrtao je Bećirović

“Vladajuća koalicija je to potpuno jednoglasno usvojila, licemjerno je sada kada govore kako treba uplatiti 500 KM humanitarnim udruženjima”, rekao je Bećirović uz poruku “dragi Bože, pomozi ovom narodu da izdrži političke manipulante”.

Za delegata Zlatka Miletića ovo je samo još jedan znak nedostatka empatije koju vladajući, kako kaže, pokazuju prema kompletnom stanovništvu.

Podsjeća da je ta skupina u više navrata imala priliku da daju Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama uz budžet, te da izuzmu iz toga izabrana i imenovana lica.

Dodaje kako će njegova plata sa posljednjim povećanjem preći iznos od 5.000 KM. Za razliku od njega, kako kaže, onima koji uživaju dodatne privilegije – pojedinim će plata doći i do 8.000 kada se sve sabere. Time je demantovao HDZ-ovu delegatkinju Martinu Pendeš, koja je negirala ovaj iznos plata delegata, a prijedloge Bećirovića i Miletića nazvala populizmom.