Budžet prošao u Domu naroda PSBiH, podržano i povećanje plata političarima

Aktuelno
Budžet prošao u Domu naroda PSBiH, podržano i povećanje plata političarima
Na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a koji je prethodno prošao i u Predstavničkom domu. Tim usvajanjem podržano je i povećanje plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

Na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a koji je prethodno prošao i u Predstavničkom domu. Tim usvajanjem podržano je i povećanje plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

“Za” je bilo osam delegata, protiv dva i jedan suzdržan.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i Zlatko Miletić u nekoliko su navrata tokom rasprave govorili da su protiv usvajanja budžeta institucija za 2022. godinu.

Tako su istakli da je prijedlog nemoralan i da ga je potrebno vratiti Vijeću ministara BiH na doradu, a pozvali su i Predsjedništvo BiH da se uključi u izmjene odredbi budžeta.

Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda medijima se danas ranije obratio u toku sjednice rekavši da prijedlog ne smatra dobrim.

Njavio je i hitnu sjednicu ovog doma kako bi se raspravljalo o Zakonu o platama, poručujući kako on nikada nije primio visoku.

“Prijedlog budžeta nije dobar. Jedino što je lošije od ovakvog budžeta je nemati budžet nikako i nemati povećanja plata za one kojima su niske”, govori Izetbegović u obraćanju medijima.

Delegat Mladen Bosić (SDS) istakao je da se budžetskim stavkama javnosti poručuje šta je zapravo važno. Optužio je HDZ za blokade rekavši da je njegova stranka (SDS) amater za njegovu u tome.

Sjednici nije prisustvovao Dragan Čović, lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH. Predsjedavajući Nikola Špirić (SNSD) rekao je da je njegov izostanak opravdan.

Sjednica se ipak održala jer je bilo kvoruma.

Podsjetimo, Predstavnički dom PSBiH je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH bio je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Usvajanjem budžeta BiH podržano je i povećanje plata ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u budžetu koja podrazumijeva povećanje osnovice radnicima u državnim institucijama do 80 KM.

Otkako je budžet usvojen na Predstavničkom domu, brojne su se reakcije nizale. Građani su, u manjim grupama, dva dana protestovali ispred Parlamenta ogorčeni ovim potezom, a isto su napravili i danas.

Oglasili su se i određeni bh. političari navodeći da je riječ o obmani te da je budžet “hinjski napravljen” do te mjere da se nije moglo u stavkama ni shvatiti da je riječ o povećanju plate parlamentarcima i ministrima.

Za usvajanje budžeta glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Kluba bošnjačkog naroda, a Denis Bećirović je glasao protiv, a takvo nešto je i ranije najavio.

Iz Kluba hrvatskog naroda za usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH glasali su Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, a delegat Zlatko Miletić je bio protiv iako je on bio inicijator za povećanje plata državnim službenicima, ali da su to političari iskoristili i sebi za 11 puta više povećali platu.

Iz Kluba srpskog naroda budžet su podržali Nikola Špirić i Lazar Prodanović, a delegat Mladen Bosić bio je suzdržan.

“Klub Bošnjaka će u hitnu proceduru Zakon o izmjenama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH “, istakao je na 12. hitnoj sjednici Doma naroda PS BiH delegat Asim Sarajlić.

“Ne idemo onako kako je kolega Miletić predlagao, nego ćemo ići 12,44 posto za sve funkcionere do članova Predsjedništva BiH. Četiri prisutna iz Kluba Bošnjaka su potpisala ovaj zahtjev i bit će predat do kraja dana”, pojasnio je Sarajlić

Ne propustite