Danas u BiH ponovo velike vrućine, temperature do 39 stepeni

Bosna i Hercegovina
Danas u BiH ponovo velike vrućine, temperature do 39 stepeni
-I danas će u Bosni i Hercegovini biti velike vrućine i izrazito visoke temperature koje će dostizati i 39 stepeni.

I danas će u Bosni i Hercegovini biti velike vrućine i izrazito visoke temperature koje će dostizati i 39 stepeni.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH), u pojedinim dijelovim zemlje bit će i umjerene oblačnosti.

Poslijepodne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Vjetar slab jugozapadni. Na sjeveru Bosne vjetar prije podne sjeverni i sjeverozapadni, a poslije podne u skretanju na istočni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 39 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano. Poslijepodne je moguć lokalni pljusak. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni.

Napominjemo da doktori upozoravaju da treba biti oprezan na ovako visokim temperaturama zraka pogotovo ukoliko je riječ o osobama koje imaju zdravstvene probleme.

Ne preporučuje se boravak na otvorenom preko dana ukoliko nije neophodan te se savjetuje unos većih količina tečnosti i voditi računa o pravilnoj hidrataciji organizma.

Kuću ne napuštajte bez sunčanih naočala i šešira ili kape sa širokim obodom.

Važno je smanjiti unos slatkiša i kofeina. Jedite manje i češće, a izbjegavajte namirnice koje su bogate bjelančevinama.

Proteklih dana za područje BiH izdat je narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura zraka i savjetuje se građanima da budu oprezni.

Ne propustite