Milanović priznao da vrši pritisak na Schmidta

Objavljeno:29.06.2022 - 16:17
A A A Times Arial

Foto: Zoran Milanović (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji učestvuje na samitu NATO-a u Madridu, priznao je danas, odgovarajući na pitanje N1, da vrši pritisak na visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Reportera N1 Esmir Milavić, koji uživo prati samit u glavnom gradu Španije, upitao je hrvatskog predsjednika hoće li možda razgovarati sa liderom SAD-a Joeom Bidenom, čija administracija učestvuje u razgovorima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Milanović je priznao kako “ne gaji iluzije da će američki predsjednik posvetiti pet minuta svog vremena” za priču o BiH.

“Hrvatska mora napraviti sve da informacija, činjenice, argumenti budu dostupni svima. I onda, ako vidimo da ne ide, reći – dosta. Mi nikoga ne gazimo. Mora se igrati po pravilima”, rekao je Milanović.

“Ono što smo čuli ovdje pedeset puta je poredak temeljen na pravilima. To jako lijepo zvuči, ali toga se teže pridržavati”, rekao je hrvatski predsjednik.

“Naš posao nije samo da tražimo tuđu pažnju i razumijevanje, ali u nekim stvarima se moramo poslužiti alatima, a među njima je i blokada. Što je radila Turska? Uzela je Švedskoj dio identiteta. Vidjet ćemo kako će to završiti. To se zove pritisak, ne ucjena”, ocijenio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je istakao kako su se svi držali pravila prvih 10 godina i gotovo “vjernički” poštivali Dejtonski sporazum. A onda se neko usudio, kakao je dodao, da “prevesla” Hrvate u BiH.

Milanović je žestoko kritikovao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“Inzistiram na nekim stvarima, u suprotnom moj posao bi bio besmislen kao posao visokog predstavnika u BiH, koji kad je imao čistu zicer situaciju, da iskoristi svoje dubiozne ovlasti, da odluku Ustavnog suda pretvori u zakon, on to neće napraviti.

Kada to spomeneš onda se on vrijeđa i drži to pritiskom. To i jeste pritisak, nije vojni, ali jeste na savjest. Kada nema savjest džaba mi pritisak”, zaključio je Milanović.

Na kraju svoga obraćanja, hrvatski predsjednik je priznao da “sistem konstitutivnih naroda nije idealan”, ali postoji samo zbog toga da bi “oni koji su najmanje brojni bili zaštićeni”.