KLIMA UREĐAJI SU NAJVEĆI POTROŠAČI STRUJE: Stručnjak do detalja objasnio kako možete da uštedite i da vam računi budu manji!

Objavljeno:29.06.2022 - 16:05
A A A Times Arial

Postoji nekoliko dobrih savjeta, ali je jedan veoma bitan.

Premda je spas usljed talasa vrućina, klima-uređaj drži titulu jednog od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu. Mjesečni trošak za četveročlano domaćinstvo u stanu od 40-ak kvadrata može biti od 3. 500 dinara pa sve do 7. 000 dinara, upozorava hrvatski stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović.

Zbog toga on savjetuje građanima da temperaturu namjeste na 26 stepeni Celzijusovih, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedjeti i do 50 kilovati, piše "Tportal.hr".

Kurtović, ako želite da uštedite, savjetuje i što manje paljenje svijetla, koja preko sijalica griju vazduh, kao i zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, te manje upotrebe uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rješenja su i ventilatori, pa i najobičnija promaha.

"Klima mjesečno može trošiti oko 300-400 kilovati. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporučujem one najviše klase A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji. Takođe ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje noću, kad je najjeftinije koristiti uređaje", rekao je za "Tportal" Kurtović.