5 SAVJETA ZA OSLOBAĐANJE OD GASOVA: Ulje ljekovite biljke opušta crijeva i smanjuje nadimanje

Porodica i zdravlje
5 SAVJETA ZA OSLOBAĐANJE OD GASOVA: Ulje ljekovite biljke opušta crijeva i smanjuje nadimanje
-

Koliko puta dnevno imate gasove? Evo šta se smatra normalnim! I šta još pomaže, pored ulja nane...

Mnogi ljudi pate od gasova, ali im je neprijatno da o tome pričaju pa i da traže savjet u apoteci. Dr Megan Rosi kaže da i sami možemo mnogo da uradimo da bi se oslobodili ove neprijatnosti.

Ako osjećate da previše često imate gasove i da je njihov miris suviše neprijatan, prvo izbacite vještačke zaslađivače i proteinske suplement. Njihova apsorpcija se otežano odvija u tankom crijevu, pa često dolazi do povećanja broja bakterija, a posljedica su jači gasovi.

Kontrolišite količinu proteina u ishrani. Ograničite se na jedan gram po kilogramu tjelesne težine na dvije nedelje. Nako toga, ako želite više bjelančevina, obavezno napravite protivtežu odgovarajućom količinom vlakana.

Za osjetljiva crijeva, savjetuje se FODMAP dijeta - ishrana bez fermentabilnih šećera, a na listi nepoželjnih namirnica su kukuruz, kelj, mahunarke, artičoke, špargle, praziluk, mango, nektarine, breskve, lubenice, kruške, šljive, indijski oraščić, pistaći, kao i pšenični i raženi hljeb i pšenična testenina. 

Od prirodnih ljekovitih sredstava, probajte ulje nane u kapsulama. Ono pomaže tako što opušta crijeva, pa je oslobađanje gasova lakše. Treba izbjegavati i vino koje, zbog sumpora, može izazvati gasove intenzivno neprijatnog mirisa. 

Ako i pored svega ovoga imate česte gasove (normalnim se smatra 10-20 puta dnevno), javite se obavezno ljekaru koji će provjeriti da li možda patite od nekih oboljenja.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite