Stoltenberg poslao poruku Putinu

Objavljeno:28.06.2022 - 21:20
A A A Times Arial

Foto: N1

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a na današnjem samitu u Madridu poslao je jednu od, kako kaže, najvažnijih poruka, a to je da "svaka zemlja ima pravo donijeti svoju odluku".

“Uvijek smo poštovali te odluke čak i kada Finska i Švedska nisu željele biti članice NATO-a. Poruka predsjedniku Putinu je da u ovoj situaciji imamo jedinstvo i da ćemo raditi na zajedničkoj sigurnosti”, stava je šef NATO-a.

Također je kazao da nema govora o konkretnim oružjima ili oruđima koja će biti prodana Turskoj, ali da je dobro da je poništen veto koji je Turska planirala nametnuti Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO, jer se, kaže, nikada nije slagao s idejom da jedna ili više zemalja ima veto prema savezniku.

“Imali smo veoma konstruktivne dogovore danas, a i zvaničnici koji su to radili proteklih nekoliko sedmica, zadovoljstvo mi je da smo se dogovorili. Turska će se ponašati u skladu s odlukom koju su donijeli po pitanju Finske i Švedske, a one su već počele raditi na mjerama borbe protiv terorizma i već su počeli raditi na jačanju svog zakonodavstva u borbi protiv terorizma”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je više puta u toku konferencije za medije odbio govoriti o konkretnim aktivnostima na borbi protiv terorizma, pozvao se na dogovor i tekst koji je usaglašen koji govori o borbi protiv PKK, PYD i FETO, ali i da u tom pogledu mora biti uzajamne saradnje.

Finska i Švedska će biti prisutne na samitu kao zemlje partneri, ali neće učestvovati u drugim sesijama. Njima će se pridružiti kasnije kada se potpiše dogovor o pristupanju odmah nakon ovog samita.