Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a

Bosna i Hercegovina
Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a
.

Nakon što je danas stupio na snagu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Zahtjevom upućenim Ustanom sudu Džaferović traži i ocjenu ustavnosti dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio je od Ustavnog suda da ukine navedene akte, te donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke kako njihovom primjenom, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Zahtjevom je Džaferović ukazao na neusklađenost odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka državnih institucija.

U zahtjevu se naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima koji reguliraju te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni i paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

Spornim zakonima, ističe Džaferović, podriva se ustavni sistem, ignorišu propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima.

Odredbama osporenog zakona daje se prednost pravnim osobama registriranim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava.

Džaferović smatra da je ukidanje tih propisa jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u Bosni i Hercegovini, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka.

Izvor:Klix

Ne propustite