Iz Hrvatske poručuju: Naš dio koridora 5C bit će gotov tokom 2024. godine

Region
Iz Hrvatske poručuju: Naš dio koridora 5C bit će gotov tokom 2024. godine
.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković najavio je da će hrvatska dionica međunarodnog saobraćaja 5C u potpunosti biti gotova tokom 2024. godine.

Ministar Butković je jučer obilazio gradilišta i tom prilikom radove na dionici 5C koridora ocijenio kao jako dobre.

Kazao je da će dionica do Belog Manastira biti otvorena krajem oktobra ove godine.

Ujedno, najavio je da će nakon otvorenja dionice do mjesta Beli Manastir, Hrvatske autoceste (HAC) raspisati tender za preostalih pet kilometara do granice sa Mađarskom, čija se vrijednost trenutno procjenjuje na blizu 78 miliona KM.

"Zajedno s obilaznicom kod Belog Manastira, gdje su investitor Hrvatske ceste, to su ulaganja od oko 570 milijuna kuna (blizu 149 miliona KM), a očekujemo da bi hrvatska dionica 5c koridora, u daljini od 88 kilometara, u cijelosti bila izgrađena tokom 2024. godine", rekao je Butković.

Smatra da taj saobraćajni koridor ima veliku perspektivu jer će spojiti Budimpeštu s lukom Ploče, pa stoga očekuje intenziviranje radova i u Bosni i Hercegovini.

Koridor 5C je autoput koji treba u konačnici spojiti Budimpeštu i Ploče i to preko Slavonije (Osijek) kroz cijelu BiH pa do Ploča na jugu Hrvatske.

Kroz BiH je ostalo spajanje na dionici od Doboja do Zenice, te južno od Sarajeva do područja južno od Mostara, što će biti najzahtjevniji dio. Vlasti u BiH predviđaju da će koridor 5C kroz BiH biti završen najranije 2028. godine

Ne propustite