Hrvatski europarlamentarac: S obzirom na stanje u BiH treba biti zadovoljan stavom iz Brisela

Objavljeno:28.06.2022 - 07:58
A A A Times Arial

Hrvatski političar i zastupnik u Grupi Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tonino Picula od nedavno je novi izvjestitelj za strategiju proširenja Evropske unije. Govoreći za HRT pričao je o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

"Nužno je da Evropska unija pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, prva je to izjava Tonina Picule nakon što je imenovan za izvjestitelja.

Picula je, gostujući u Studiju 4, rekao kako mu je prvi zadatak nastaviti posao koji radi od ulaska u Evropski parlament 2013. godine, a to je proširenje EU.

"Cilj je da potaknem iznova interes ključnih igrača u Evropskoj uniji kada je riječ o politici i proširenju, što je u posljednjih desetak godina prestalo biti dio tog evropskog političkog mainstreama. U Evropskoj Uniji do 24. februara praktički nije bilo nekog osobitog apetita da se politika proširenja dovede na razinu po kojoj je EU bila poznata od svog osnutka. Nadam se da ćemo radom na ovoj novoj strategiji politike proširenja EU ovaj zamah koji ona doživljava posljednjih sedmica uspjeti pretočiti u dokument, koji će biti prihvatljiv svim pro-europskim političkim opcijama u Evropskom parlamentu, i izvan njega, kako bi se zadovoljili neki strateški ciljevi Unije. To je važno i za RH, kojoj možda i najviše od svih 27 članica mora biti u interesu da ta politika proširenja dovede do poboljšanja prilika na Zapadnom Balkanu, da se potaknu reforme u tim zemljama, i njihovi međusobni odnosi", ističe Picula.

Komentarisao je i evropske ambicije Bosne i Hercegovine kazavši da BiH može biti zadovoljna onim što je u Briselu dogovoreno, pogotovo s obzirom na stanje u zemlji.

"Nažalost, ovog trenutka BiH, uz Kosovo, najviše zaostaje na tom putu. Međutim, u dokumentu se nakon dugo vremena govori i o mogućnosti da BiH dobije status kandidata do konca ove godine – čak se i ta lista prioriteta pomalo relativizira. Pomalo se dijeli na one koje doista moraju biti ispunjene, i one koje će možda moći pričekati datum početka pregovora. Mislim da je ovo novi zamah u aspiracijama BiH na njenom evropskom putu", rekao je.

Nastavio je zatim govoriti o problemima u BiH poručujući da je bespotrebno zahtijevati status kandidata u ovom trenutku.

"Zahtjev da se BiH na ovom Vijeću da status kandidata je bio previsok zid koji se nije moglo tek tako preskočiti. Za razliku od ratu izložene Ukrajine, BiH konkretno se već dugi niz godina ne uspijeva nositi s nekim unutrašnjim problemima. Ovog trenutka se nije moglo bolje i više", kazao je on.

Nakon "hladnog stava" Brisela što se tiče statusa zemlje kandidatkinje, Picula poziva sve uključene u BiH politiku da zadrže hladnu glavu.

"Bilo bi dobro da ta kampanja ne bude prljava, upravo zbog mogućeg dobivanja kandidacijskog statusa, i da se ne zaoštravaju ionako zaoštreni odnosi u BiH. Osobito je važno da se nakon izbora, bez obzira na ishod, ne dogodi neki novi dramatičnih zbivanja, napominje", kazao je.

Navodi kako se europarlamentarci godinama sistemski bave problemima s kojima se nosi BiH.

"Sugeriramo rješenja, razgovaramo sa svima koji žele razgovarati s nama, i čini mi se da koji put ima više zagovaratelja i iskrenih prijatelja BiH i njezine evropske perspektive nego među političkim elitama u BiH", kazao je Picula.

Smatra kako političke razlike u Hrvatskoj koje se sudaraju na temu vanjske politike, a posebice BiH, predstavljaju veliki problem.

"To zbunjuje one koji bi također trebali sudjelovati u formiranju evropskog stava prema BiH. Nikakvo zaoštravanje ovog tipa, pogotovo u izbornoj godini i BiH, ne bi se trebalo nastaviti. Onda mi zapravo sami sebi činimo štetu s time. Trebalo bi, koliko je moguće, usuglasiti politiku prema BiH i na taj način zaštititi interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", naveo je.

Picula se nije složio sa stavom europarlamentaraca da na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti bez proširenja EU navodeći kako se cijeli region okrenuo ka autoritarnosti.