RAT U UKRAJINI

ZELENSKI U VIDEO OBRAĆANJU NAKON NAPADA NA TRŽNI CENTAR: “Miran grad, običan tržni centar, žene unutra, djeca, obični civili"

Objavljeno:27.06.2022 - 22:00
A A A Times Arial

Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je napad na tržni centar u gradu Kremenčuku "jednim od najhrabrijih terorističkih akata u evropskoj istoriji".

“Miran grad, običan tržni centar, žene unutra, djeca, obični civili. Oko 1.000 ljudi bilo je tamo prije nego što je najavljen zračni napad”, rekao je Zelenski u video obraćanju objavljenom na njegovim nalozima na društvenim mrežama u ponedjeljak. “Samo potpuno nepromišljeni teroristi, kojima nije mjesto na zemlji, mogu slati projektile na takav objekt.”

Ukrajinski predsjednik je dalje rekao da je napad bio namjeran.

“Ovo nije pogrešan pogodak projektila. Ovo je planirani ruski udar na ovaj tržni centar”, rekao je Zelenski u video obraćanju. “Akcija spašavanja se nastavlja, ali moramo biti svjesni da gubici mogu biti veliki.”

Ukrajinski predsjednik je rekao da su ljekari upućeni iz Kijeva da pomognu u liječenju ranjenih i uputio je saučešće porodicama poginulih. Takođe je pozvao ljude da se pridržavaju upozorenja nadležnih.

“Molim sve, kad god čujete sirenu– idite u sklonište. Nužno. Nemojte to ignorisati”, rekao je. "Rusija se neće zaustaviti ni pred čim."