Forto na Povorci ponosa: Tolerancija će pobijediti

Objavljeno:25.06.2022 - 17:53
A A A Times Arial

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, prisustvuje Paradi ponosa gdje je došao podržati učesnike u borbi za svoja prava.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše rasprave na društvenim mrežama kao i određene homofobne izjave političara Forto je kazao kako nije bio na mrežama.

“Iskreno da vam kažem nisam bio puno na mrežama, bitno je da nema govora mržnje u javnom prostoru. Ovo je protest, ovo je borba za građanska prava, građanska prava se ne mogu gledati kao na švedskom stolu, sva građanska prava za sve ljude u cijeloj BiH. Društva koja su otvorena su društva koja na kraju završe u najbogatijoj zajednici država, a to je EU. Naši građani su sto puta pokazali da su tolerantni. BiH zaslužuje da bude u BiH. U narednim godinama ćemo vidjeti da će tolerancija pobijediti. Ja očekujem velike korake prema EU nakon izbora”, kazao je Forto.

Podsjetimo, brojni političari iznijeli su danas negativne stavove o okupljanju LGBT osoba u Sarajevu. NiP povodom današnjeg okupljanja najavljuje incijativu o definisanju površina za okupljanje građana.

Haris Zahiragić iz SDA najavio je da će tražiti obeštećenje za privrednike i radnike zbog današnjih blokada saobraćaja. 

Podsjetimo, pravo na okupljanje jedno je od osnovnih demokratskih prava ljudi, a učesnici Povorke ponosa nisu definisali sigurnosne mjere. Mup KS danas je zbog održavanja Povorke blokirao saobraćaj u 52 sarajevske ulice. Mnogi građani smatraju da blokade nisu bile neophodne.