Putin: Zaustavite sankcije i šaljemo 50 miliona tona žita

Objavljeno:24.06.2022 - 21:18
A A A Times Arial

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da svijet neće imati problema s dobivanjem žitarica s istoka Europe, naročito iz Rusije. Iako se suočava s krizom i sankcijama, Putin je kazao kako je Rusija spremna za izvoz žita na svjetsko tržište.

Putin: Moći ćemo isporučiti 50 milijuna tona žita

"Planiramo dobru žetvu. Dat će Bog da nam sve bude u redu. Moći ćemo isporučiti pedeset milijuna tona žita na svjetsko tržište", rekao je Putin danas tijekom summita zemalja BRICS Plus grupe.

Također je naglasio da je Rusija spremna ispuniti sve svoje obaveze kako za žitarice, tako i za izvoz gnojiva, poljoprivrednih proizvoda te energenata usprkos sve težim uvjetima izvoza. Komentirajući izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, Putin je ocijenio da Zapad umjetno stvara krizu.

Rusija je spremna osigurati prolaz brodova sa žitom, tvrdi Putin

"Ja sam puno puta javno rekao, ali evo još jednom naglašavam. Rusija ne sprječava izvoz ukrajinskog žita izvan teritorija ove zemlje i spremna je osigurati slobodan prolaz brodova sa žitom u međunarodne vode. Naravno, ukrajinska vojska mora očistiti luke od mina", istaknuo je ruski predsjednik.

Na kraju obraćanja pojasnio je da je porast cijena hrane najviše pogodio zemlje u razvoju gdje su kruh i brašno neophodni za preživljavanje.

"Međutim, Zapad je ciničan po pitanju tamošnje situacije i ponaša se po principu riječi Marije Antoanete - ako nema kruha, jedite kolače", zaključio je Putin.