Sattler: HDZ i SNSD su obarali važne zakone

Objavljeno:24.06.2022 - 17:50
A A A Times Arial

Johann Sattler šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je nakon jučerašnjih  zaključaka iz Brisela  uvjeren u europsku perspektivu BiH i kazao da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da što prije usvoje neophodne zakonske propise kako bi BiH što prije dobija status kandidata za članstvo u EU. Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamisljivo, objasnio je Sattler.

Sattler je kazao da je jučer u Briselu desio historijski trenutak dodjelom kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini te uslovnog Gruziji za članstvo u Evropskoj uniji. Kada je riječ u BiH Sattler  kaže da je rezultat pozitivan.

“Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo vidjeli po prvi puta Evropsko vijeće nakon podnošenja zahtjeva od strane BiH jeste spremno da da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo”, kazao je Sattler.

BiH mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama, stava je Sattler, i to je nešto što treba brzo uraditi.

Također, Sattler poziva bh. dužnosnike da do Općih izbora urade svoj dio posla kako bi neophodne reforme bile provedene.

“Zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u i da se nastavi borba protiv korupcije”, poruka je Sattlera političkim zvaničnicima na šta su se, kako je rekao, obavezali i na nedavnom sastanku u Briselu.

Napredak u BiH u protekle dvije godine bio je minimalan, ocijenio je Sattler i potrebno je, kako kaže, mnogo više.

“Signal koje je Vijeće uputilo građanima je da želimo da budete uz nas, ali morate shvatiti da ono što je došlo iz Brisela mora doći u tom konterkstu”, naglasio je Sattler.

Miješanje Rusije u dešavanja u BiH

Sattler kaže da zabrinjava što se Rusija miješa u unutrašnja politička dešavanja u BiH.

“Vidjeli smo prijetnje ukoliko se odlučite za takve izbore, da će to biti popraćeno posljedicama. To je potpuno neprihvatljivo. BiH je suverena zemlja, mora biti u stanju da donosi vlastite odluke bez vanjskog uticaja”, poručio je Sattler.

Nismo ispunjavali svoja ranije obećanja pogotovo za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, naveo je Sattler tee je kazao da je odluka o povlačenju bugarskog veta za S. Makedoniju dobar signal

Ko je krivac u BiH?

HDZ i SNSD jesu obarali važne zakone u proteklim mjesecima to su ti evropski zakoni i to su obarali na Domu naroda i mi smo bili jasni, naglasio je Sattler.

Na kraju, Sattler je kazao da je jučerašnjim zaključcima Vijeće jasno stavilo do znanja da je spremno da BiH dodijeli kandidatski status sada je sve na bh. zvaničnicima.