Švicarski list: EU je izdala zemlje zapadnog Balkana

Aktuelno
Švicarski list: EU je izdala zemlje zapadnog Balkana
Švicarski konzervativni list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) objavio je oštar komentar u vezi odluke Europske unije da Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za ulazak u Uniju.


Švicarski konzervativni list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) objavio je oštar komentar u vezi odluke Europske unije da Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za ulazak u Uniju.

Naročito zamjeraju Uniji odnos prema zemljama Zapadnog Balkana, napose prema Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Glavna i sporedna pozornica u Bruxellesu

"Summit o proširenju EU u Bruxellesu imao je glavnu i sporednu pozornicu. Na glavnoj pozornici raspoloženje je bilo ozbiljno i pomalo patetično: Ukrajina i Moldavija su u četvrtak dobile status kandidata", piše NZZ.

"Na sporednoj pozornici okupili su se predstavnici šest država Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Atmosfera je tamo bila izuzetno loša. I ovdje se komad koji se izvodio zvao "Proširenje Unije". Ali igra se predugo. Edi Rama, albanski premijer, to naziva "Čekajući Godota", beskrajnom dramom", nastavlja švicarski list.

EU je prekršila svoja obećanja

NZZ konstatira da je EU prekršila svoja obećanja koja je dala državama na Balkanu.

"Nakon tragedije jugoslavenskih ratova, na koje je EU gledala bespomoćno i uglavnom ravnodušno, trebalo je otvoriti novo poglavlje. Na summitu u Solunu 2003. Unija je iznijela izglede za članstvo jugoslavenskim državama sljednicama i Albaniji. Slovenija se pridružila 2004., a Hrvatska 2013. godine. Od tada je gotovo. Uniju je zahvatio umor od proširenja", piše NZZ.

Navode kako su članice Europske unije stalno nalazile izlike kako bi zaustavile proces proširenja te su i na razne načine ucjenjivali države koje žele u EU. Ističu primjer Sjeverne Makedonije koju je prvo blokirala Grčka zbog imena, a sada ju blokira Bugarska, "koja traži u osnovi da Makedonci priznaju da nisu prava nacija, već su Bugari".

Sramotno ponašanje Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji

"Bosna i Hercegovina, koja za razliku od Ukrajine nije u ratu, nego živi u miru već 27 godina, čak nije dobila ni status kandidata. Treba li možda novi balkanski rat da se to promijeni?" pita se švicarski list.

NZZ konstatira da je ispravno što su se Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija prije summita međusobno savjetovale u vezi toga ima li smisla uopće ići u Bruxelles i nudi ovaj odgovor: "Nije bilo vrijedno truda." Švicarski list konstatira da su čelnici balkanskih zemalja u Bruxellesu samo magli čuti standardne floskule.

Naročito su zgroženi time što je povjerenik za proširenje Unije Oliver Varhelyi izjavio da je "bugarska ucjena legitiman prigovor". NZZ pak smatra da se Bugarska ponaša prema Sjevernoj Makedoniji kao Putin prema svojim susjedima, ali elegantnije i bez korištenja tenkova.

"Najgore od svega je što ostalih 26 članica Unije usred rata u Europi pokazuju takvu impotenciju", piše NZZ, zamjerajući što nisu izvršile pritisak na Bugarsku da odustane od svojih bezobraznih ucjena prema Sjevernoj Makedoniji.

Upozorenje za Ukrajinu i Moldaviju

NZZ ima i upozorenje za Ukrajinu i Moldaviju.

"Ostaje nam samo nadati se da će dvije države koje su jučer bile na glavnoj pozornici u Bruxellesu trijezno pogledale što se događalo na sporednoj pozornici. Jer ono što se tamo dogodilo mogla bi biti njihova budućnost", zaključuje NZZ.

Ne propustite