“Moldavija je na nivou BiH, Ukrajina ispod tog nivoa”

Objavljeno:24.06.2022 - 12:30
A A A Times Arial

Foto: Reuters/Yves Herman

Odluka Brisela da BiH, ali i druge zemlje Zapadnog Balkana zadrži u postojećem statusu može otežati, ako ne i potpuno zaustaviti proces integracija u ovom dijelu Evrope smatra Srđan Blagovčanin.

“Istraživanja pokazuju da opada podrška među građanima Zapadnog Balkana ka procesu proširenja. Kredibilitet je na testu, i to će biti otežavajući fakor u narednom periodu, imajući u vidu da političke elite u regionu gledaju raspoloženje prije preduzimanja bolnih reformi”, rekao je Srđan Blagovčanin iz Transparency international BiH.

Čelnici EU su poslali poruku da se možda ne moraju ispuniti uslovi koji su ranije stavljeni pred zemlje, između ostalih i BiH, to kaže profesor međunarodnih odnosa Neven Anđelić, može stvoriti nadu kod političara da će i njihove zemlje dobiti status kandidata bez ispunjavanja uslova.

“Ako govorimo o statusu demokratije u Moldaviji i Ukrajini, moldavijski je na negdje na nivou BiH, a ukrajinski je ispod tog nivoa po istraživanjiam koja sam objavio u knjizi početkom godine. Ukrajinski je na nivou Rusije i Turske, ona je naravno sada žrtva jedne invazije i i iz toga razloga dodjeliti status kandidata je mislim greška jer procesti nisu ispoštovani”, rekao je Neven Anđelić.

Samo dan nakon što su je Evropski Savjet potvrdio da za BiH, ali i druge zemlje regije nema pomaka u statusu na putu ka EU, u Banjaluci je održana konferencija o temi “EU i zapadni Balkan – između nepovjerenja i zajedničkih interesa” koju je organizovao Transparency International.