ZBOG NEDOSTATKA VAŽNOG HORMONA, JAVLJA VAM SE BOL: Evo kako da prepoznate da li imate dovoljno ovog hormona!

Porodica i zdravlje
ZBOG NEDOSTATKA  VAŽNOG HORMONA, JAVLJA VAM SE BOL: Evo kako da prepoznate da li imate dovoljno ovog hormona!
Visoke koncentracije endorfina u mozgu proizvode osjećaj euforije, povećavaju osećanje zadovoljstva i suzbijaju bol, i fizički i psihički

Visoke koncentracije endorfina u mozgu proizvode osjećaj euforije, povećavaju osećanje zadovoljstva i suzbijaju bol, i fizički i psihički

Endorfini, ili „hormoni sreće“, specifične su supstance koje luči šišarkasta žljezda da bi podigla prag bola, proizvela smirenje i osjećaj povišenog raspoloženja (euforije).

Endorfini su veoma specifični neurotransmiteri, koji omogućuju telu (organizmu) da prevaziđe samo sebe. Primijećeno je, na primer, da se oslobađaju kod intenzivnih sportskih aktivnosti, omogućujući bolje rezultate podizanjem praga bola (smanjenjem neprijatnosti). Do lučenja endorfina takođe može doći u slučaju neke povrede (nesreće), stresa, bola, bolesti, jer ove supstance omogućuju da se ova neprijatna stanja bolje podnesu.

Zbog osjećaja prijatnosti koje izazivaju, neki endorfine nazivaju i „prirodnom drogom“, mada taj izraz nije sasvim na mjestu, jer oni nemaju nikakve štetne efekte za naše tijelo, niti dovode do zavisnosti. Endorfini su sasvim prirodno sredstvo protiv potištenosti, depresije, anksioznosti i bola, koje svako od nas poseduje.

Kada ima dovoljno endorfina

Visoke koncentracije endorfina u mozgu proizvode osjećaj euforije, povećavaju osjećanje zadovoljstva i suzbijaju bol, i fizički i psihički.

Kada nema dovoljno endorfina

* Kada u tijelu nema dovoljno endorfina, javlja se osjećaj strepnje.

* Čovjek jače ojseća bol.

* Često se javlja pojačanog apetit i žudnja za masnom ili slatkom hranom, kao što je npr. čips (prženi krompirići), sirevi, kremasti sosovi, puter i čokolada.

Kako može da se podstakne proizvodnja endorfina

Na osnovu dosadašnjih proučavanja, utvrđeno je da određene materije i postupci podstiču proizvodnju endorfina u mozgu. Neke od njih su: određene namirnice, a posebno ljute papričice i čokolada, intenzivne sportske aktivnosti, masaža, akupunktura i akupresura, meditacija.

Nije loše biti svjestan sljedeće stvari. Pošto organizam povezuje određene namirnice (najtipičniji primjer je čokolada) sa lučenjem endorfina, onda u periodu stresa ili psihičke ili fizičke nelagode/bola, može da se javi npr. pojačana žudnja za čokoladom – koja je u stvari potreba da se poveća lučenje endorfina.

 

Ne propustite