EU status kandidata daje zemlji u kojoj postoji proruska paradržava, a za BiH i dalje rampa

Region
EU status kandidata daje zemlji u kojoj postoji proruska paradržava, a za BiH i dalje rampa
.

Sve je jasnije da je Bosna i Hercegovina i nakon ovog samita u Briselu ostala "kratkih rukava" kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za pridruživanje Evropskoj uniji.

Sve do zvanične objave da su Ukrajina i Moldavija postale kandidatkinje, postojale su neke naznake da bi naša zemlja mogla dobiti nekakav oblik "utješne nagrade" u vidu "uslovnog kandidatskog statusa", šta god to značilo.

Istovremeno, Ukrajina i Moldavija glatko su upale u krug kandidata, iako gotovo ništa od onoga što se od BiH traži ne ispunjavaju ni one. Dobro, na Ukrajinu se trenutno vrši agresija ogromnih razmjera pa je u neku ruku i razumljivo da im se pruži prečica za dobivanje kandidatskog statusa, iako bi se i o tome moglo raspravljati u kontekstu agresije na BiH i zašto nama tada nije ponuđeno ništa slično. Štaviše, umjesto toga dobili smo sankcije.

Nekoliko puta ispričana priča

No, to je već nekoliko puta ispričana priča i što bi se u narodu reklo "ne treba plakati nad prosutim mlijekom". Ukrajina je dobila kandidatski status i to je, u trenutnim okolnostima uredu. Međutim, šta je sa Moldavijom koja je također dobila status kandidata, a tamo trenutno nema nikakvog rata ni agresije.

Međutim, ono čega tamo ima je proruska paradržava, tačnije regija Pridnjestrovlje, koja otvoreno prijeti da u bliskoj budućnosti postane još jedna "specijalna operacija" Rusije.

Pridnjestrovska ili transnistrijska regija smještena je na uskom pojasu uz granicu između Moldavije i Ukrajine. Najveći grad, ujedno i glavni grad ove samoproglašene republike je Tiraspol koji broji oko 130.000 stanovnika, što samo po sebi govori o značaju ove regije za Rusiju.

BiH je "Švedska" za Moldaviju

Važno je napomenuti i da uprkos naporima ka ujedinjenju, Pridnjestrovlje i Moldavija žive gotovo u potpunosti dva odvojena politička života.

Uzevši sve ovo u obzir postavlja se pitanje kako je moguće da država sa paradržavom u svom sastavu i sa još "mali milion" nerješenih pitanja dobije status kandidata, a to isto bude uskraćeno Bosni i Hercegovini, koja je, budimo realni, sa svim svojim problemima ipak "Švedska" za Moldaviju.

Izvor:Klix

Ne propustite