Sutra spektakl na nebu: Ovo se neće opet dogoditi sve do 2040. godine

Objavljeno:23.06.2022 - 21:39
A A A Times Arial

Foto: Pixabay/Ilustracija

Pet velikih planeta u našem Sunčevom sistemu zasjat će u nizu tokom rijetke planetarne konjunkcije kojoj ćemo svjedočiti u petak.

Ako nebo bude vedro, moći ćemo "golim okom", uoči zore, ugledati Merkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn.

Ovo je posebna prilika i za vidjeti Merkur, koji je obično zaklonjen od pogleda Sunčevom jakom svjetlošću.

Konjunkcija će se najbolje vidjeti u petak, no ostat će vidljiva do ponedjeljka iz većine dijelova svijeta.

Posljednji put se ova konjunkcija dogodila 2004. i neće se više vidjeti do 2040. godine.

Planeti će se pojaviti "kao niz bisera raširenih do horizonta", objašnjava svemirska naučnica i glavna promatračica zvijezda u britanskom Društvu za popularnu astronomiju, profesorica Lucie Green.

To je također poseban događaj jer će se planeti pojaviti onim redoslijedom kojim su pozicionirani od sunca.

To nije uvijek slučaj za planetarne konjunkcije zbog naše perspektive sa Zemlje koja gleda u Sunčev sustav, kaže profesor Green.

U petak će se grupi pridružiti i Mjesec koji će se pojaviti između Venere i Marsa.

    Sjeverna hemisfera, uključujući i Bosnu i hercegovinu, imat će najbolji pogled između 45 i 90 minuta prije izlaska sunca u petak ujutro. Gledajte prema istoku i vrlo blizu horizonta, idealno s visokog mjesta poput brda. Velike zgrade ili drveće zaklanjat će pogled. Morat ćete rano ustati, jer čim sunce izađe, planete više nećete moći vidjeti.

Ali mogu se vidjeti golim okom - profesorica Green savjetuje ljubiteljima neba da ne koriste opremu poput dalekozora ili teleskopa zbog rizika od gledanja direktno u Sunce.

Započnite traženjem najudaljenijeg planeta, a to je Saturn. Zatim brojite natrag kroz planete dok ne pronađete Veneru, koja je obično vrlo svijetla. Posljednji planet u postavi bi tada trebao biti Merkur. Profesorica Green kaže da joj je trebalo mnogo godina da ga vidi jer ga je teško uočiti.

Izvor: Radio Sarajevo