NE USPIJEVATE DA SMRŠATE - RAZLOG JE MOŽDA MANJAK OVOG VITAMINA: Obratite pažnju

Praktična žena
NE USPIJEVATE DA SMRŠATE - RAZLOG JE MOŽDA MANJAK OVOG VITAMINA: Obratite pažnju
-

Kada su vitamini u tijelu van ravnoteže, dolazi do usporavanja metabolizma i nagomilavanja masnih naslaga

Put ka gubitku kilograma nimalo nije lak. Zahteva posvećenost, kontinuitet i odricanje, piše Mirror.

Zdrava ishrana, redovno vježbanje i redukcija nivoa stresa pospešiće gubitak kilograma. Ipak, ponekad postoj niz faktora koji mogu da učine gubitak kilograma nemogućim.

Status hormona, minerala i vitamina u tijelu povezan je sa metaboličkim poremećajima koji remete tijelo da se oslobodi viška kilograma.

Prema najnovijij studiji, nedostatak vitamina D i B12 može da uspori gubitak kilograma.

Vitamin D je ključan u izgradnji kostiju, a istraživanja dokazuju da može da pomogne u smanjenju rasta ćelija raka.

Vitamin B12 potreban je za formiranje crvenih krvnih zrnaca, a nedostatak ovog vitamina može da dovede do umora, zatvora, slabosti mišića, gubitka pamćenja i promjena raspoloženja.

Nedavno istraživanje je pokazalo da gojazni ljudi imaju niži status vitamina D u krvi.

Studija objavljena u časopisu "National Library of Medicine" posmatrala je kolika je važnost vitamina D3 tokom gubitka kilograma.

U istraživanju je učestvovalo 218 gojaznih žena između 50 i 75 godina. Sve su bile podvrgnute restriktivnom režimu ishrane i programu vježbanja.

Polovina žena unosila je vitamin D u organizam tokom mršavljenja, dok je druga polovina dobijala placebo.

Na kraju studije ustanovljeno je da su žene koje su unosile vitamin D tokom mršavljenja izgubile veći broj kilograma (čak tri kilograma više) od onih koje su uzimale placebo.

S druge strane manjak vitamina B12 može da dovede do trajnog problema sa kilažom. Objašnjenje je prosto: kada je naše tijelo van prirodnog balansa, ono odgovara tako što usporava metabolizam, zadržava masne naslage i sagoreva manje kalorija nego inače.

Pokazalo se da oba vitamina pomažu u podizanju raspoloženja, a svakome ko želi da oslabi savjetuje se da provjere nivo ovih vitamina u tijelu i da se konsultuju sa ljekarom.

(Ona.rs)

Ne propustite