Michel nakon sastanka sa Džaferovićem: Učinit će se sve po pitanju BiH

Objavljeno:23.06.2022 - 10:35
A A A Times Arial

Foto: Facebook

Uoči dvodnevnog samita EU-Zapadni Balkan, ključno pitanje je da li će Bosni i Hercegovini biti dodijeljen kandidatski status, nakon inicijative pojedinih zemalja, naročito Slovenije koja je uputila prijedlog Evropskoj uniji da BiH dobije kandidatski status uz određene uslove.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, već se sastao sa Charlsom Michelom, predsjedavajućim Evropskog vijeća koji je uoči samita rekao da se mora učiniti sve po pitanju BiH.

“Imamo pozitivne napore na razbijanju političkih tenzija u zemlji. Moramo osigurati da institucije rade u BiH”, rekao je Michel.

Inače, nakon prijedloga Evropske komisije, izvjesno je da će Ukrajina i Moldavija dobiti kandidatski status, dok je Gruzija još nesigurna po tom pitanju.

Iako su pojedine zemlje Zapadnog Balkana mnogo više odmakle u ispunjavanju kriterija EU da dobiju kandidatski status, poput Sjeverne Makedonije, analitičari predviđaju da su male šanse da neka od zemalja dobije kandidatski status.

Prethodnih dana, pa i sedmica, mnoge zemlje pružaju podršku BiH po ovom pitanju. Slovenija je naistaknutija u lobiranju, a podršku BiH pružili su i Austrija, odnosno Mađarska.