Kako su dva napuštena peškira na plaži digla hitne službe na noge

Svijet
Kako su dva napuštena peškira na plaži digla hitne službe na noge
Napušteni peškiri na plaži bili su povod za pokretanje spasilačke operacije velikih razmjera u Njemačkoj.

Napušteni peškiri na plaži bili su povod za pokretanje spasilačke operacije velikih razmjera u Njemačkoj.

Dva napuštena peškira na plaži jezera u okrugu Donau-Ries u Bavarskoj bila su razlog za pokretanje operacije spašavanja velikih razmjera u kojoj je sudjelovalo oko 90 pripadnika hitnih službi. Potraga za vlasnicima peškira je bila neuspješna, a poznato je i zašto.

Prema policiji, student je u ponedjeljak nazvao hitnu pomoć nakon što je primijetio dva mokra peškira i piće bez vlasnika na plaži. Budući da su peškiri i nakon nekoliko sati bili napušteni, mladić se zabrinuo da se neko možda utopio.
Nakon poziva mladića, započeta je velika operacija spašavanja. Vatrogasna jedinica i Služba spašavanja na vodi s roniocima su između ostalog pretraživali jezero. No, kada se doznalo da su peškiri cijeli dan "leže" na plaži, potraga je prekinuta.

Razlog panike i reakcije spasilačkih službi ne čudi. Naime, u proteklih nekoliko dana u Njemačkoj se na jezerima, rijekama i bazenima utopilo nekoliko osoba.

Prema DLRG (Njemačko društvo za spašavanje života), najmanje 299 ljudi utopilo se u Njemačkoj prošle godine.

Statistike DLRG-a pokazuju da zapravo postoji veza između ljetnog vremena i nesreća utapanja: dvije od tri osobe (gotovo 63 posto) utopile su se između juna i septembra.

Iako broj utapanja u Njemačkoj opada treću godinu zaredom, i dalje se događaju nesreće sa smrtnim ishodom, posebno u jezerima i rijekama, prenosi Fenix.

Izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite