Gradonačelnik Prijedora iz SNSD-a odbio se sastati sa europarlamentarcima i roditeljima ubijene djece

Bosna i Hercegovina
Gradonačelnik Prijedora iz SNSD-a odbio se sastati sa europarlamentarcima i roditeljima ubijene djece
.

Edin Ramulić, aktivista iz Prijedora je objavio na Facebook grupi "Dan bijelih traka" kako je rukovodstvo grada Prijedora odbilo da se sastane sa europarlamentarcima iz grupacije Zelenih koji borave u Bosni i Hercegovini.

Kako je Ramulić naveo, parlamentarke i parlamentarci iz Njemačke, Nizozemske i Austrije vraćeni su ispred ulaza u Gradsku upravu uz obrazloženje da su dobrodošli oni ali ne i predstavnici roditelja ubijene djece, te Fondacije za izgradnju kulture sjećanja i Centra za mlade Kvart.

"Sedmicama ranije je taj sastanak dogovaran i trebao je biti zajednički sa predstavnicima vlasti i civilnog društva u sali gradske uprave. Evropski političari su bili prvo iznenađeni takvim prijemom a onda su odbili da se sastanu nasamo sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom (SNSD) i predsjednikom Skupštine Mirsadom Duratovićem (DF)", napisao je Ramulić.

Ramulić je dodao da se radi o necivilizacijskom postupku dvojice predstavnika vlasti koji neće biti tek tako zaboravljen. Tokom posjete parlamentarci su obišli i bivši logor Keraterm i položili cvijeće pred spomen ploču.

"Nama koji podržavamo inicijativu roditelja za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, ovaj sastanak se činio kao dobra prilika da se napokon sretnemo sa novoizabranim gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine kako bi otklonili prepreke u realizaciji te inicijative. Ali je više nego očito da se predstavnici vlasti nisu htjeli obavezati oko spomenika pred važnim svjedocima. Na odvojenim sastancima oni imaju daleko više prostora da se opravdaju kao i nebrojeno puta do sada kada su dolazili međunarodni zvaničnici u Prijedor i pitali za spomenik", zaključio je Ramulić.

Ne propustite