Francuska danas bira između Macrona i ljevice

Svijet
Francuska danas bira između Macrona i ljevice
Birališta su danas otvorena u Francuskoj za drugi i završni krug parlamentarnih izbora koji će odlučiti može li predsjednik Emmanuel Macron provesti program zacrtan za idućih pet godina nasuprot bloku ljevice pod vodstvom Jean-Luca Mélenchona.


Birališta su danas otvorena u Francuskoj za drugi i završni krug parlamentarnih izbora koji će odlučiti može li predsjednik Emmanuel Macron provesti program zacrtan za idućih pet godina nasuprot bloku ljevice pod vodstvom Jean-Luca Mélenchona.

Birališta su otvorena u 8 sati za izbor 577 zastupnika u Nacionalnoj skupštini.

Što želi Macron, a što ljevica?

Macronov je cilj ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu.

No koalicija ljevice Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) koju čine socijalisti, komunisti i zeleni, a vodi ih Mélenchon, mogla bi spriječiti Macrona da postigne apsolutnu većinu.

Što kažu ankete?

Zadnje ankete dopuštene u petak predviđaju pobjedu koalicije Zajedno, no nije sigurno da će osvojiti apsolutnu većinu od 289 zastupnika u parlamentu od 577, a što je prag nužan za provedbu zacrtane politike i najavljenih reforma, piše u subotu agencija AFP.

Ako Macronovi glasovi budu dovoljni samo za relativnu većinu, predsjednik i vlada bit će prisiljeni tražiti potporu u drugim taborima. U tom slučaju morat će sklapati saveze i dogovore za određene prijedloge zakona i tada bi se manjinska vlada morala oslanjati na snage lijevog ili desnog centra, ovisno o projektu.


Macron se također želi više usredotočiti na politiku zaštite okoliša te snažnije razvijati nuklearnu i obnovljive izvore energije za što mu je potrebna većina u parlamentu.

Odaziv će biti ključan

Ključan je stoga odziv na izbore. U prvom krugu na izbore je izašlo samo 47.5 posto od 48.9 milijuna upisanih birača, što je rekordno niska izlaznost. Na trećem mjestu po broju osvojenih glasova je bila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, a na četvrtom desničarski Republikanci.

Glasanje je već počelo u subotu u nekim prekomorskim teritorijima Francuske. Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta u 20 sati.

Macron nedavno osvojio drugi predsjednički mandat

Iako su mnogi Francuzi bili nezadovoljni Macronovim rezultatima na vlasti, 44-godišnjem čelniku išla je u prilog činjenica da se parlamentarni izbori u Francuskoj doživljavaju kao potvrda predsjedničkih izbora. Tradicionalno u glasovanju sudjeluju uglavnom pristaše pobjednika, dok ostali često ostaju kod kuće. Macron je u travnju na predsjedničkim izborima osvojio drugi mandat.

Bez obzira na točan odnos snaga u parlamentu, Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera. Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu. Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom o europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

 

Ne propustite