PRENOSIMO/ Misteriozni let aviona iz Rusije za Argentinu. Zašto se zaustavio u Beogradu?

Objavljeno:18.06.2022 - 21:25
A A A Times Arial

Foto: The Sun

Britanski The Sun objavio je detalje priče o misterioznom avionu koji je posjetio Rusiju i Venecuelu, nekoliko sedmica prije nego što je letjelica povezana sa Iranom zaplijenjena u Argentini.

Boeing 747 zaustavljen je ove sedmice u Buenos Airesu gdje su ga argentinske vlasti pretresle pod sumnjom za obavještajne aktivnosti, uhapsivši 19 članova posade, piše The Sun.

Među posadom je bilo pet Iranaca osumnjičenih za veze sa snagama Kuds, tajnim krilom Islamske revolucionarne garde, koje su imenovali iranski teroristi odgovorni za tajne strane operacije.

Sika na OVOM LINKU

Iranski disidenti upozorili su da je zabrana aviona dokaz da režim širi terorizam koji sponzorira država na američkom kontinentu, upravo u dvorištu SAD.

U avionu su se navodno nalazili pripadnici terorističke grupe IRGC, Snage Kuds.

Vjeruje se i da Iran isporučuje oružje državama poput Venecuele, ali oružje nije pronađeno u Boeingu 747.

Podaci o letu pokazuju da je izgleda da je avion odletio iz ruske prijestolnice Moskve, do glavnog grada Irana, Teherana, i sjedišta Venecuele u Caracasu, nekoliko sedmica prije nego što ga je zaplijenila Argentina.

Čini se da je Boeing 747 prije zabrane tri puta posjetio glavni grad Venecuele, kao i da se zaustavio u Beogradu i Meksiku, piše The Sun.

Washington pomno prati slučaj, a Izrael je pohvalio Argentinu što je identificirala "potencijalnu prijetnju", upozoravajući da bi se iranske aviokompanije mogle uključiti u "prijenos oružja, ljudi i opreme" IRGC-u.

Izvor:Radio Sarajevo