Bocan-Harčenko: Vučić je bijesan zato što je spriječena posjeta Lavrova

Region
Bocan-Harčenko: Vučić je bijesan zato što je spriječena posjeta Lavrova
.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić bijesan zbog toga što je spriječena posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

„Vučić je bijesan i to blago rečeno. On je ogorčen i doživio je to kao poniženje njega kao predsjednika Srbije, njegove zemlje i naroda“, rekao je ambasador u emisiji „Solovjov lajv“, inače jednoj od najgledanijih TV emisija u Rusiji.

„Oni svojim postupcima unose raskol i svađu. Prirodno, to je izazov za Srbiju“, ocjenio je Bocan-Harčenko.

Naime, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trebalo je da bude u dvodnevnoj posjeti Beogradu 6. i 7. juna, međutim posjeta je otkazana jer su mu Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija zabranile prelet preko njihove teritorije. Lavrov je, inače, pod sankcijama Evropske unije, kao i cijela ruska civilna i vojna flota, zbog rata u Ukrajini.

Nakon što su pomenute države odbile da daju dozvolu za prelet aviona, stigle su i prijetnje iz Moskve.

“Rusija bi mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom”, izjavio je ruski diplomata Sergej Ordžonikidze.

Zatim je direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin na Twitteru pomenuo najubojitiju rusku raketu i izazvao sumnju u mogućnost eskalacije rata.

„To je ono za šta je dobar „Sarmat“? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku historiju, Kao i ostali, Šveđani“, napisao je Rogozin, koji nerijetko prijeti upotrebom nuklearnog oružja.

Izvor:N1

Ne propustite