KAKO DA SE NE ČEŠETE KAD VAS UJEDE KOMARAC? Zaboravite na bapske "lijekove", DOKTORICA OTKRILA ŠTA PROVJERENO POMAŽE

Praktična žena
KAKO DA SE NE ČEŠETE KAD VAS UJEDE KOMARAC? Zaboravite na bapske "lijekove", DOKTORICA OTKRILA ŠTA PROVJERENO POMAŽE
.

Sezona komaraca je počela, a svojim neprekidnim zujanjem ove male "krvopije" nam uveliko ometaju san. Kada nas "ujedu" čini se da tu pomoći nema - svrab je neponodnošljiv, a ponekad se čini da je jedino rešenje da u potpunosti "raščešemo" ranu dok ne potekne limfa i dok se ne napravi krasta. Tek onda više ne diramo osetljivo mesto...

Šta raditi kada vas komarac ujede, kako se izboriti sa svrabom?

"Lek" koji su naše bake primenjivale jeste da na mesto ujeda noktima urežu krstić, ali veoma retko ova "fora" pomaže. Doktori su otkrili kako da rešite problem, a spas je u određenim vrstama krema.

Jedna od njih je cinkova koja se nanosi na mesto ujeda, ili umesto nje može i rastvor kalamina (ružičasti prašak sastavljen od cink oksida ili baznog cink karbonata i male količine feri-oksida).

"Ako mesto ujeda jako svrbi, pomoći će ako ga namažete kremom sa 1 odstom hidrokortizona", objasnila je doktorka opšte prakse Irina Lisenko.

Doktorka je savetovala da se krema koristi tri puta dnevno dok svrab ne prestane. Može da pomogne i  pasta od sode bikarbone ili oblozi od mokre, hladne gaze koji se stave na bolno mesto i tako drže 20 minuta. Takođe, stalni pritisak na otečeno mesto u trajanju od 10 sekundi može da ublaži svrab.

Kako izbeći češanje?

Iako "rana" od komarca najčešće jako svrbi, najpametnije je ne češati se, a doktorka savetuje da na osetljivo mesto zalepite flaster. Svakako je najbolje da sprečite da vas uopšte ujedu, a preporuka stručnjaka je da nosite odeću s dugim rukavima i ne izlažete "kožu" ovim insektima.

MONDO

Ne propustite