Očistite povrće i voće od pesticida: Jedna voćka je ubjedljivo NAJGORA
Upotreba pesticida je ubičajena ali u dozvoljenim količinama. Međutim, ukoliko se koriste veće količine stvara se rizik za razvoj mnogih tegoba.
Uovom slučaju moće doći do poremećaja rada digestivnog trakta ili, kod dugotrajne izloženosti, do nastanka veoma teških bolesti.
Zato bi bilo dobro pravilno oprati voće i povrće prije konzumiranja.
Kako ćete to uraditi najefikasnije saznaćete u nastavku teksta.
Prije toga da se osvrnemo na spisak voća i povrća koje pesticide sadrže u najvećim količinama.
Jagode
špinat
nektarine
jabuke
grožđe
breskve
trešnje
kruške
paradajz
celer
krompir
S druge strane tu su i namirnice koje su najmanje zagađene:
avokado
kukuruz šećerac
ananas
zamrznuti grašak
luk
papaja
patlidžan
špargla
kivi
kupus
karfiol
dinja
brokoli
šampinjoni
Efikasna načina za čišćenje voća i povrća od pesticida:
Biće vam potrebno:
šolja jabukovog sirćeta
3 šolje vode
Priprema: Pomiješajte vodu i sirće, pa spustite voće i povrće. Neka odstoji oko 20 minuta, a zatim operite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prljavštinu, bakterije i hemikalije.
(Srpskainfo)