Meteorolozi i za danas izdali upozorenje: Objavljena prognoza do srijede

Bosna i Hercegovina
Meteorolozi i za danas izdali upozorenje: Objavljena prognoza do srijede
,

Jutros je u većem dijelu zemlje oblačno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom. Sunčano je na jugoistoku Hercegovine.

Žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena upaljen je i danas, i to za područja Sarajeva, Mostara, Livna i Trebinja.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", upozoravaju meteorolozi.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac 8; Srebrenica 11; Bugojno, Gradačac, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zenica 12; Banja Luka i Doboj 13; Bijeljina 14; Široki Brijeg 16; Grude 17; Mostar 19; Trebinje 20°C.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Mada će povećana naoblaka i povremeni pljuskovi remetiti ugođaj i uzrokovati uglavnom lošije raspoloženje kod većine ljudi, umjerene temperature ipak će djelimično ublažiti negativne efekte promjene. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene, pri tome bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito tokom svježijih jutarnjih sati. Opšta slika, uz južinu, biće nešto lošija u Hercegovini.

Danas u Bosni oblačno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. Pljuskovi su jači u drugoj polovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 21°C, na jugu do 26°C. U Sarajevu oblačno. Povremeno može padati slaba kiša ili jači pljusak u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20°C.

U ponedjeljak oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prema kraju dana prestanak padavina i smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 26 °C.

U utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 25, na jugu do 28 °C.

U srijedu sunčano. Poslije podne umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Ne propustite