Rusi zauzeli veći dio strateški važnog grada Liman dok je 10 hiljada njihovih vojnika u Lugansku

Svijet
Rusi zauzeli veći dio strateški važnog grada Liman dok je 10 hiljada njihovih vojnika u Lugansku
.

Ruske snage su zauzele veći dio grada Liman, u vjerovatno preliminarnoj operaciji za narednu fazu njihove ofanzive na Donbas, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

U svom posljednjem izvještaju, Britanci navode da je Liman strateški željeznički čvor i pristupna tačka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Siverskyy Donets.

"U narednim danima, ruske jedinice u tom području će vjerovatno dati prednost forsiranju prelaska rijeke. Za sada, glavni napori Rusije vjerovatno ostaju 40 kilometara istočno, oko džepa Sieverodonetsk, ali mostobran u blizini Limana bi Rusiji dao prednost u potencijalnoj sljedećoj fazi ofanzive na Donbas, kada će vjerovatno nastojati da napreduje prema ključnim ukrajinskim gradovi dublje u Donjeckoj oblasti, Slavjansk i Kramatorsk”, navodi se.

Denis Pušilin, šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck koju podržava Rusija, rekao je u četvrtak da će se referendum održati ako Rusija zauzme cijeli Donjeck i Lugansk.

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk, Serhiy Gaidai, rekao je da se u istočnom regionu nalazi oko 10.000 ruskih vojnika, prenosi Reuters.

"Ovo su (jedinice) koje su stalno u regiji Lugansk, koje pokušavaju da napadnu i pokušavaju ostvariti dobitke u bilo kojem smjeru", rekao je Gaidai na ukrajinskoj televiziji.

Izvor:Klix

Ne propustite