U KOM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK: Jedna strana je POGUBNA PO SRCE, ali ne i za ovu grupu ljudi

Porodica i zdravlje
U KOM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK: Jedna strana je POGUBNA PO SRCE, ali ne i za ovu grupu ljudi
Koji je najbolji položaj za spavanje kod visokog pritiska?

Koji je najbolji položaj za spavanje kod visokog pritiska?

Loš san i visok krvni pritisak su povezani. Kvalitetan noćni odmor je najvažniji aspekt u prevenciji i liječenju hipertenzije, a ljekari su otkrili i da on umnogome zavisi od toga u kom položaju spavate.

Dr Trupti Gilada sa klinike u Mumbaju kaže da bi osobe koje pate od visokog pritiska trebalo da spavaju 6-8 sati tokom noći u dobro provjetrenoj, tihoj prostoriji. Takođe, trebalo bi da izbjegavaju kofein ili alkohol kasno tokom dana, digitalno svijetlo, dnevne dremke, kao i stres."Spavanje na lijevoj strani je najbolja pozicija za osobu koja boluje od hipertenzije, jer se time oslobađa pretjerani pritisak na krvne sudove, što pomaže krvi da lakše i sa manjim otporom završi svoje cirkulisanje", kaže doktorka.

Spavanje na lijevoj strani je posebno važno za trudnice sa hipertenzijom. Beba koja raste vrši pritisak na unutrašnje organe i može da izazove probleme sa cirkulacijom. Činjenica je da se krvi, kada cirkuliše kroz tijelo, na kraju vraća u srce na desnoj strani. A kada spavate na desnoj strani, vršite pritisak na krvne sudove odgovorne za transport krvi do srca.

Dr Rakeš Radžpurot potvrđuje da su loš san i visok krvni pritisak međusobno povezani.

"Nedostatak ili loš san povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Vodite računa da se dobro odmorite jer je to važno za održavanje optimalnog zdravlja srca."

Po riječima ljekara, spavanje na ljijevoj strani je najbolji položaj za visok krvni pritisak, jer smanjuje pritisak na krvne sudove koji vraćaju krv u srce. Ovi sudovi se nalaze na desnoj strani tijela i može doći do usporavanja cirkulacije ako dugo spavate na desnoj strani.

Ne propustite