Kako se pravilno čisti ekran TV-a? Sredstva za staklo nikako nisu dobra opcija!

Praktična žena
Kako se pravilno čisti ekran TV-a? Sredstva za staklo nikako nisu dobra opcija!
Moderni televizori zahtjevaju više njege od starinski

Moderni televizori zahtjevaju više njege od starinski

Iako se generalno mogu čistiti na isti način,trebalo bi da budete vrlo oprezni kada koristite sredstva za čišćenje TV ekrana , kaže Džesika Ek, ekspert za čišćenje na Američkom institutu za čišćenje. 

Napominje kako uređaj obvezno treba isključiti pre početka čišćenja, ne samo zbog sigurnosti, već ćete tako bolje videti mrlje na ekranu. 

Koristite krpu od mikrovlakana

- Moderni  televizori mogu biti osjetljivi na pritisak i lako se mogu pojaviti ogrebotine pa j preporuka da koristite krpe od mikrovlakana, bez obzira na to je li vaš uređaj LCD, OLED ili plazma. Džesika je pojasnila da je tako najmanja verovatnoća da ćete napraviti ogrebotine i izazvati oštećenja.

- Izbjegavajte papirne ubruse, maramice i druge materijale koji mogu da sadrže vlakna koja su previše gruba za ekran.

Savjetuje da prilikom brisanja ekrana ne stvarate velik pritisak.

- Prejak pritisak zna da ošteti ekran pa biste mogli da pronađete izgorele piksele slkedeći put kada upalite LCD ili plazmu - upozorila je.

Nikad tečnost za čišćenje ne prskajte direktno na ekran

Prvo naprskajte krpu, pa tek onda krenite sa brisanjem. Osim toga, pripazite kakvu krpu birate - neka bude nova i predviđena samo za brisanje ekrana.

Recimo, krpa za brisanje drvenog namještaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za brisanje namještaja pa bi mogla dodatno zamazati ekran. Takođe, ekran brišite vodoravnim potezima, nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje, naglasila.

Nakon brisanja vlažnom krpom, po ekranu pređite i suvom. Očistite i ostale dijelove TV-a. To možete uraditi usisavačem - stavite ga na najmanju brzinu i koristite nastavak koji izgleda kao četka. To će izvući prašinu iz sitnih otvora u njemu.

Kako da očistite tvrdokorne mrlje s TV ekrana?

Ukoliko na ekranu ostanu tvrdokornije mrlje, pokušajte da ih uklonite vrlo razrijeđenom mješavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje sudova.

- Nikada ne bi trebalo da koristite jake hemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Može vam se učiniti da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, ali je u njemu amonijak često glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran - kaže Džesika Ek.

Napravite sredstvo za čišćenje ekrana sami

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti domaće sredstvo kod kuće. Jednostavno je. Pomiješajte destiliovanu vodu s al*oholnim sirćetom u razmeri 1:1 i stavite u bočicu s finim raspršivačem, i to je to.

Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu izgrebati ekran, destilovana voda je puno mekša. 

Ne propustite